Pokojna Ivana Hodak s svojim očetom, Zvonimirjem Hodakom. Foto: 24sata.hr
Pokojna Ivana Hodak s svojim očetom, Zvonimirjem Hodakom. Foto: 24sata.hr
Morilec Ivane Hodak za zapahi

Zagrebška policija je ponoči prijela osumljenca, ki je bil znanec Ivaninega očeta, znanega odvetnika Zvonimirja Hodaka. Pri moškem so našli tudi domnevno morilsko orožje, iz katerega je bila z dvema streloma 6. oktobra lani ubita hči edinka odvetnika Hodaka, ki med drugim zastopa tudi Vladimirja Zagorca, in nekdanje političarke Ljerke Mintas Hodak.

Osumljenec jezen na Zvonimirja Hodaka
60-letni osumljenec je delal kot vratar v športnem parku Mladost, kjer Hodak igra tenis, policija pa je na posebej sklicani novinarski konferenci potrdila navajanje virov, da naj bi bil domnevni storilec nezadovoljen s svojim položajem v življenju. Po letu 1995, ko so ga odpustili, namreč ni našel redne službe, Hodak pa naj bi mu obljubil pomoč pri njenem iskanju. Ker obljube ni izpolnil, je domnevni storilec za vse tegobe svojega življenja okrivil znanega zagrebškega odvetnika in se mu sklenil maščevati.

6. oktobra lani se je domnevni storilec z avtobusom odpravil v Zagreb, kjer je pred zgradbo v Ulici Pavla Hatza opazil Ivano Hodak, ji sledil v stavbo in dvakrat ustrelil. Po dejanju je peš odšel na glavno zagrebško postajo in se odpeljal z avtobusom.

Domnevni storilec prijet zaradi potepuštva
Policija je bila domnevnemu storilcu na sledi že dlje časa, zadnjih nekaj tednov pa so ga intenzivno iskali. V začetku decembra 2008 je policija v Zaprešiću domnevnega morilca prijela zaradi potepuštva in ilegalnega posedovanja orožja. Ker ni mogel plačati kazni, so ga zadržali v zaporu, pištolo, ki so jo našli pri njem, pa so pregledali forenziki. Ti so ugotovili, da je bila z njo ubita Ivana.

Domnevnega storilca so nato 5. februarja aretirali in ga obtožili umora, še danes pa bo priveden pred preiskovalno sodnico.

"Morilca smo prijeli, motivi so nam jasni in lahko povemo, da je kaznivo dejanje rešeno," je za hrvaško tiskovno agencijo Hino potrdil načelnik urada direktorja policije Krunoslav Borovec.

K. S./T. V.

Morilec Ivane Hodak za zapahi