Hodakova sta se na pogrebu poslovila od svoje edinke. Foto: 24sata.hr
Hodakova sta se na pogrebu poslovila od svoje edinke. Foto: 24sata.hr
Ivana Hodak z mamo
Ivana z mamo na nogometni tekmi. Foto: 24sata.hr
Ivana s fantom Danijelom Šternom
Ivana je hodila samo z bogataškimi sinovi - na sliki s fantom Danijelom Šternom. Foto: 24sata.hr
Grob Ivane Hodak
Umor je pretresel Hrvaško in zamajal vrh hrvaških organov pregona. Foto: 24sata.hr

Uradni Zagreb naj bi bil tako šest dni po okrutnem umoru mlade pravnice, hčerke odvetnika Zvonimirja Hodaka, pripravljen ponuditi bogato denarno izplačilo za kakršno koli informacijo, ki bi lahko pomagala prijeti ljudi, ki so zagrešili oz. naročili Ivanin umor. A namestnik vodje policije Dubravko Novak zanika, da bi razmišljali o denarni nagradi. "Hrvaška zakonodaja pozna možnost denarne nagrade za koristno informacijo, toda o tem še nismo razpravljali. Preiskava se nadaljuje z isto intenzivnostjo, do zdaj smo zaslišali več kot 300 oseb, večino znancev in prijateljev," je dejal Novak.

Vladimirja Zagorca.

Nazadnje nagrada za Gotovino
"MUP ima pravico razpisati nagrado po zakonu o policiji. Mislim, da bi to bilo lahko uspešno, kar je pokazala praksa v drugih državah, saj je tako precej lažje priti do krogov blizu mafiji," je za hrvaški Jutarnji list dejal visoki vir z MUP-a, ki pa ni želel ugibati o višini nagrade. Toda najverjetneje naj bi šlo za znesek nekaj sto tisoč kun.

Hrvaška policija je zadnjič ponudila denar za informacijo pri lovu na generala Anteja Gotovino, in sicer 350.000 kun (slabih 50.000 EUR). Oblasti se kljub temu ne morejo zediniti niti v tem, ali je šlo za profesionalni, mafijski umor kot povračilo Ivaninemu očetu ali umor iz strasti.

Morilec ujet na trak?
Medtem je policija do zdaj zaslišala že približno 260 ljudi, ki bi lahko pomagali pri razkrivanju Ivaninega umora. Preiskava naj bi po besedah policijskega načelnika z okrepljenimi silami iz MUP-a tekla z nezmanjšano hitrostjo. Ob tem je ministrstvo zanikalo vse do zdaj objavljene informacije v medijih, v katerih se je špekuliralo, da policija išče avtomobil bolgarskih oznak, ki je bili ob umoru parkiran v bližini bloka Hodakove, ali da iščejo črnega passata. Oblasti so tudi zanikale, da imajo posnetke videokamere iz bloka, ki naj bi v svoj objektiv ujela storilca.

Novičarski portal 24sata pa poroča, da policija pregleduje na tisoče CD-jev s posnetki nadzornih kamer iz okolice stanovanjskega bloka - a za zdaj so jih pregledali šele 15 odstotkov. Ena od kamer v bližini glavnega Kolodvora naj bi sicer v ponedeljek kmalu po umoru ujela moškega v sivi jakni, ki panično in brezciljno teče v cikcaku. Načelni policije Dubravko Novak je potrdil, da je to za zdaj njihova edina sled.

Hodak še naprej Zagorčev odvetnik
Zvonimir Hodak, oče ubitega dekleta in Zagorčev odvetnik, je potrdil, da so bili preiskovalci v sklopu preiskave včeraj v njihovem stanovanju na Hatzovi 2, od koder so odnesli Ivanine osebne predmete, med njimi tudi računalnik. Hodaka so dodatno razburila poročila v medijih, da naj bi bila njegova hči noseča: "Govoril sem z vodjo zavoda za sodno medicino, ki mi je dejal, da Ivana v trenutku likvidacije ni bila noseča. Ne vem, zakaj si nekdo izmišljuje tako stvar in jo pošilja v medije."

Hodak je še zanikal ugibanja, da naj bi njegova stranka Zagorec za pogovore s policijo najel drugega odvetnika. Hodak pravi, da Zagorec ne bo dal niti ene izjave brez njega, o tem, ali mu bo sploh svetoval, da naj govori s policijo v zvezi z umorom svoje hčere, pa pravi, da mora še razmisliti.

K. S.