Ivana Hodak je bila, kot kaže, žrtev maščevanja zoper očeta. Foto: EPA
Ivana Hodak je bila, kot kaže, žrtev maščevanja zoper očeta. Foto: EPA

Kot pišejo hrvaški mediji, naj bi Aleksićeva nastopila kot priča na sojenju proti Šlogarju, kjer naj bi zatrdila, da je pištolo beretta podedovala od svojega moža leta 1992 in se je hitro zatem tudi znebila. Podarila naj bi jo pripadniku hrvaške vojske iz Zagreba, ki jo je potem prodal deset let starejšemu Šlogarju.

"Pravosodni minister Tomislav Karamarko je že prej dejal, da je policija raziskala, kdo vse je imel pištolo v rokah, in ugotovila, da je zamenjala tri lastnike, s katerimi je policija v preiskavi tudi sodelovala. Natančno je bilo pojasnjeno, kdo jo je imel v rokah, vendar pa jih zaradi zastaranja ne moremo kazensko preganjati," je dejal vodja urada hrvaške policije Krunoslav Borovec, ob tem pa dodal, da bi Aleksićeva sicer lahko podarila pištolo, vendar bi morala urediti tudi papirje.

Kot je znano, je po več kot štirih mesecih po umoru 26-letne Ivane Hodak policija aretirala Mladena Šlogarja, ki je priznal, da je ustrelil mlado pravnico. Razlog za zločin, ki naj bi ga načrtoval 14 let, je bilo maščevanje Ivaninemu očetu Zvonimirju Hodaku, od katerega je Šlogar pričakoval pomoč pri iskanju nove službe. 60-letni osumljenec je delal kot vratar v športnem parku Mladost, kjer znani odvetnik igra tenis. Po letu 1995, ko so ga odpustili, ni našel redne službe, odvetnik pa naj bi mu obljubil pomoč pri iskanju le-te. Ker obljube ni izpolnil, ga je domnevni storilec krivil za vse tegobe svojega življenja in se mu sklenil maščevati.

Mati umorjene mladenke, Ljerka Mintas Hodak, je dejala, da ni prepričana v motiv domnevnega morilca. "No, med preiskavo se bo pokazalo, ali je bila to le še ena zgrešena brca v temo ali je imela policija prav. Veliko lukenj je v tej uradni zgodbi in ne čudi me, da javnost ne verjame vanjo." Pri tem je dodala, da se ji zdi sumljivo, da na kraju zločina ni bilo dokazov, zaradi česar meni, da je umor zagrešil profesionalec, ne pa brezdomec.

K. T.