Nodi ni preostalo drugega, kot da razpusti spodnji dom parlamenta in razpiše predčasne volitve. Foto: Reuters
Nodi ni preostalo drugega, kot da razpusti spodnji dom parlamenta in razpiše predčasne volitve. Foto: Reuters

Po pričakovanjih naj bi na volitvah Nodova Demokratska stranka doživela hud poraz, vodja desnokonservativne Liberalno demokratske stranke (LDP) Šinzo Abe pa ima ponovno velike možnosti za zmago na volitvah. Abe je že napovedal "zgodovinski boj" za zmago.

Nodovi Demokratski stranki je leta 2009 prvič uspelo, da je po več kot 50 letih prekinila skorajda neprekinjeno oblast LDP-ja.

Pred Nodovo odločitvijo o razpustitvi parlamenta je slednji sprejel še pomembna zakona o izdaji državnih obveznic ter volilni reformi, s katerim je tlakoval pot predčasnim volitvam.

Opozicijski LDP, ki ima večino v zgornjem domu, je dlje časa blokiral sprejetje zakona o izdaji državnih obveznic, da bi tako Nodo prisilil v predčasne volitve. Prav zaradi nesprejetja tega zakona je državi grozilo, da bo kmalu plačilno nesposobna. Noda je nato privolil v to, da bo v zameno za sprejetje omenjenega zakona razpustil parlament.

Časi niso rožnati
Nova japonska vlada bo po volitvah prevzela položaj v težkih časih za državo, saj naj bi tretje največje gospodarstvo na svetu zdrsnilo v recesijo. Po desetletjih minimalne rasti in naraščanja izdatkov državo pesti tudi največji dolg na svetu med najrazvitejšimi državami. Po pričakovanjih naj bi državni dolg letos predstavljal 236 odstotkov bruto družbenega proizvoda. Država mora po uničujočem potresu in cunamiju marca lani sprejeti tudi novo energetsko politiko.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah naj bi na volitvah sicer slavil LDP, hkrati pa naj nobena stranka ne bi dobila absolutne večine, tako da poznavalci napovedujejo koalicijsko vlado.