Sveti sedež podpisal dogovore o delitvi finančnih informacij s še tremi državami - poleg Belgije in Španije tudi s Slovenijo. Foto: EPA
Sveti sedež podpisal dogovore o delitvi finančnih informacij s še tremi državami - poleg Belgije in Španije tudi s Slovenijo. Foto: EPA

Po navedbah vatikanskega finančnega urada AIF Sveti sedež namreč želi okrepiti sodelovanje z drugimi državami v boju proti mednarodnemu pranju denarja in financiranju terorizma.

Pogovori potekajo z več kot 20 državami, nove dvostranske sporazume pa gre pričakovati že letos. Odkar je bil leta 2010 vzpostavljen AIF, je Sveti sedež podpisal dogovore o delitvi finančnih informacij s še tremi državami - poleg Belgije in Španije tudi s Slovenijo.

Obljubljajo večjo preglednost finančnih poslov
Vatikan je v zadnjih mesecih obljubljal, da bo poskrbel za večjo preglednost finančnih poslov in sprejel dodatne korake, s katerimi bi svoje delovanje uskladil z evropskimi standardi v boju proti pranju denarja, financiranju terorizma in davčnim utajam. Predmet številnih preiskav je bila predvsem vatikanska banka IOR, ki je prišla na slab glas in je predmet preiskave zaradi pranja denarja.

Julija lani je sicer Vatikan opravil prvi test na poti pridružitve državam, ki izpolnjujejo mednarodna pravila finančnega poslovanja. Odbor strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma Moneyval ga je ocenil pozitivno pri devetih od 16 ključnih priporočil.