Romuni so najštevilčenjša skupina priseljencev v Italiji. Po uradnih podatkih jih je 342.000, po neuradnih pa več kot pol milijona. Foto: EPA
Romuni so najštevilčenjša skupina priseljencev v Italiji. Po uradnih podatkih jih je 342.000, po neuradnih pa več kot pol milijona. Foto: EPA
Franco Frattini in Cristian Diaconescu
O romunskih priseljencih v Italiji sta govorila tudi Frattini in Diaconescu. Foto: EPA

Italijo je v zadnjem času pretresel niz posilstev, za katere naj bi bili krivi tujci, predvsem romunski državljani, ki so se po vstopu Romunije v Evropsko unijo v velikem številu podali v Italijo. Po odmevnem posilstvu 14-letnega dekleta v Rimu, za kar so osumili romunska priseljenca, je vlada predlagala zakon za strožje kaznovanje storilcev spolnega nasilja in nezkonito priseljevanje.

Romuni krivi za osem odstotkov posilstev
Toda statistični podatki italijanskega notranjega ministrstva postavljajo na laž obtožbe na račun tujih priseljencev, ki se pojavljajo v domačih medijih, saj kažejo, da večino posilstev, in sicer skoraj 61 odstotkov, zagrešijo italijanski državljani. Romuni so lani zagrešili slabih osem odstotkov posilstev, medtem ko je bilo dobrih šest odstotkov storilcev Maročanov.

Nekateri Italijani so zakon vzeli kar v svoje roke in po posilstvu 14-letnice je skupina zamaskiranih napadalcev iz maščevanja pretepla štiri Romune. Po poročanju romunskih medijev je bilo v zadnjih tednih okoli 20 Romunov tarča italijanskih napadalcev.

Diaconescu Italijo obtožuje širjenja nestrpnosti
Zaradi obtožb na račun romunskih priseljencev so načeti odnosi med Italijo in Romunijo, o čemer sta se v torek v Rimu pogovarjala italijanski zunanji minister Franco Frattini in njegov romunski kolega Cristian Diaconescu, ki je pred kratkim nekatere predstavnike italijanske vlade obtožil, da s svojo agresivno in provokativno retoriko širijo nestrpnost.

Frattini je kolega pozval, naj pošlje dodatne romunske policiste, ki bi se pridružili 15 že delujočim v Italiji, da bi preiskali posilstva in druga nasilna dejanja. Diaconescu je obljubil polno sodelovanje romunske vlade, a ob tem opozoril, da Bukarešta ne bo odstopila od zaveze, da svojim državljanom omogoči svobodno gibanje.

Podatki kažejo, da se je v Italiji število posilstev leta 2008 v primerjavi z letom 2007 zmanjšalo za osem odstotkov, skupinska posilstva pa za 25 odstotkov. Večina žrtev posilstev je žensk (58 odstotkov), po narodnostni pripadnosti pa italijanskih državljanov (70 odstotkov).

G. V.