Turčija je v Siriji pripravljena posredovati še z dodatnimi tankovskimi silami. Foto: Reuters
Turčija je v Siriji pripravljena posredovati še z dodatnimi tankovskimi silami. Foto: Reuters
YPG
Kurdske zaščitniške enote predstavljajo hrbtenico sirskih demokratičnih sil, ki se na severu Sirije borijo proti Islamski državi. Foto: Reuters
Karaja
Mesto Karaja je v rokah iraških sil. Foto: Reuters
Mosul
Mosul je več kot dve leti pod nadzorom samooklicane Islamske države. Foto: Reuters

Turška vojska je v sredo v okviru operacije Ščit za Evfrat vstopila v mesto Džarablus tik za mejo, ki je bil ena zadnjih utrdb skrajne sunitske skupine v pasu na severu Sirije ob meji s Turčijo. Operacija za osvoboditev strateško pomembnega obmejnega mesta je potekala ob zračni podpori koalicijskih sil pod vodstvom ZDA. Po osvoboditvi mesta je nadzor nad njim prevzela uporniška Svobodna sirska vojska.

Ankara je že večkrat dala jasno vedeti, da pod nobenim pogojem ob svoji južni meji s Sirijo ne bo dovolila oblikovanja območja pod nadzorom Kurdov, zato je cilj operacije tako boj proti Islamski državi kot preprečiti kurdskim silam prodiranje proti meji s Turčijo.

"Islamsko državo moramo popolnoma pregnati, to je absolutno nujno. A za nas ni dovolj ... PYD in milica YPG ne smeta nadomestiti Islamske države," je dejal turški obrambni minister Fikri Isik in dodal, da so največje sanje PYD-ja povezati zahodne in vzhodne kantone. "Ne smemo dovoliti, da se to zgodi," je bil jasen.

Razlog za sumničavost glede vojaških uspehov kurdskih sil na severu Sirije je dolgoletni konflikt s Kurdi na turškem ozemlju, ki se vleče že več kot tri desetletja in je zahteval na desettisoče žrtev. Milica Kurdske zaščitne enote (YPG) je s svojim političnim krilom (PYD) ena najpomembnejših skupin v Sirskih demokratičnih silah (SDF), od ZDA podprtega vojaškega uporniškega zavezništva, ki je bilo oblikovano lani oktobra za boj proti Islamski državi.

Ankara ima besedo Washingtona
ZDA so Turčiji zagotovile, da se bodo kurdske sile umaknile vzhodno od Evfrata, potem ko so pred tedni v operacijah zahodno od reke iz rok sunitskih skrajnežev iztrgale mesto Manbidž. Po poročanju virov blizu turškega zunanjega ministrstva je ameriški državni sekretar John Kerry turškemu kolegu Mevlutu Cavusogluju v četrtkovem telefonskem pogovoru zatrdil, da se borci YPG-ja umikajo na vzhodno stran Evfrata.

Isik je sporočil, da umik še ni končan, a se je po njegovih besedah Washington obvezal, da se bo to zgodilo v tednu dni. "Pozorno spremljamo vse to ... Če se PYD ne bo umaknil vzhodno od Evfrata, potem imamo pravico storiti kar koli glede tega," je bil odločen turški obrambni minister.

Turške strahove glede vojaških uspehov na sirskem ozemlju kurdskih sil je med obiskom v Turčiji v sredo skušal pomiriti ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je izrazil nasprotovanje oblikovanju ločene kurdske entitete na severu Sirije, saj mora po njegovem mnenju država ostati enotna. ZDA bodo zato prenehale podpirati kurdske sile, če se ne bodo umaknile vzhodno od Evfrata, kot so obljubile.

Visoki predstavnik turške vojske je povedal, da je v Siriji trenutno več kot 20 turških tankov, po potrebi pa bodo poslali dodatne okrepitve tudi v gradbeni mehanizaciji, saj bo treba znova vzpostaviti cestne povezave.

Pred napadom na Mosul odpoklic ministra
Na iraški strani meje, kjer Islamska država še vedno nadzira precejšen del ozemlja, so vladne sile, podprte z zračnimi napadi koalicije, pregnale skrajneže iz strateško pomembnega mesta Kajara, ki velja za izhodiščno točko za ofenzivo na Mosul. Drugo največje iraško mesto je Islamska država zavzela v bliskoviti ofenzivi leta 2014, ko je popolnoma osramotila iraško vojsko.

Iraški premier Haider al Abadi je uspeh označil za ključen korak naprej pri osvoboditvi Mosula. "Iraškemu ljudstvu izrekam čestitke za osvoboditev strateškega mesta Kajara in okoliškega območja," je dejal.

Preden je padel v roke skrajnežev, je Mosul štel dva milijona prebivalcev, zdaj pa naj bi bilo v mesto še vedno okoli milijon ljudi. Združeni narodi so zaradi pričakovanega napada na Mosul posvarili pred begunskim valom, kakršnemu nismo bili priča že leta.

Pred napovedano ofenzivo na Mosul je bil odpoklican obrambni minister Kaledi Al Obedi, ki mu je iraški parlament zaradi obtožb o korupciji pri orožarskih poslih izglasoval nezaupnico, kar pa sam zanika. Obeidi, sunitski zaveznik šiitskega premierja Hajdarja Al Abadija, je bil do zdaj na čelu kampanje za osvobajanje ozemelj pod nadzorom Islamske države.