Elisabeth Borne ostaja francoska premierka. Foto: Reuters
Elisabeth Borne ostaja francoska premierka. Foto: Reuters

Proti so glasovali poslanci skrajno desnega Nacionalnega zbora, desnih Republikancev in večina poslancev levega zavezništva Nupes.

"Stanje je resno," je v odzivu na Twitterju zapisala premierka Elisabeth Borne in dodala, da so poslanci s tem preprečili, da bi država na mejah izvajala nadzor glede virusa.

Predstavnik leve stranke Nepokorna Francija Adrien Quatennens ji je odgovoril, da ima sama očitno resno težavo z demokracijo, za katero gre. Poslanec Nacionalnega zbora Sebastien Chenu pa je dejal, da je parlament le opravil svoje delo. "Okoliščine vladi nalagajo, da posluša opozicijo, a očitno ima v tem trenutku s tem težave," je medtem dejal poslanec Republikancev Olivier Marleix.

Zakon o zdravstveni varnosti, s katerim bodo ohranili nekatere previdnostne ukrepe v zvezi z novim koronavirusom, so sicer poslanci sprejeli z 221 glasovi za, zdaj ga bo obravnaval še senat. Tam ima večino desnica, zato ni zelo verjetno, da bi senatorji zakon spremenili v korist vlade.

Težave pri sprejemanju zakona kažejo, da bo imel predsednik Macron, potem ko je na junijskih volitvah izgubil večino v parlamentu, v drugem mandatu precej težav pri uresničevanju svoje agende. Za vsak predlog bo moral sklepati zavezništva z drugimi strankami v nacionalni skupščini.