Udeleženci parade so se sprehodili po središču Budimpešte. Foto: Reuters
Udeleženci parade so se sprehodili po središču Budimpešte. Foto: Reuters

Orbanova vlada je pred dvema letoma sprejela zakonodajo, ki prepoveduje vsebine, za katere oblasti menijo, da promovirajo homoseksualnost, kar je naletelo na ostre obsodbe iz Evropske unije.

Oblasti in organizatorji niso navedli števila udeležencev parade ponosa, a po nekaterih ocenah se je na shodu zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so se z mavričnimi zastavami odpravili na povorko po središču Budimpešte.

Po poročanju portala DW je pred parado približno 38 tujih veleposlaništev, med njimi ameriško in nemško, v skupni izjavi podprlo shod in premierja Orbana pozvalo k ustavitvi diskriminatorne zakonodaje in k zaščiti pravic manjšin.

Sobotne parade so se udeležili številni tuji diplomati, med drugim tudi ameriški veleposlanik David Pressman.

Ameriški veleposlanik na shodu. Foto: Reuters
Ameriški veleposlanik na shodu. Foto: Reuters

Eden izmed udeležencev shoda Jojo Majercsik je za DW povedal, da se sporni zakon iz leta 2021 vse bolj uporablja za kaznovanje in preganjanje tistih, ki na Madžarskem posredujejo vsebine v zvezi s tematiko LGBTQ.

Zaradi omenjenega zakona je bilo omejeno tudi obveščanje o paradi ponosa, saj so oblasti zaradi "neprimernosti vsebin za mlajše od 18 let" dovolile poročanje le med deseto uro zvečer in peto uro zjutraj. A večina televizijskih postaj ni želela tvegati in tako sploh ni predvajala nič v povezavi s parado ponosa.

Kot je za DW pojasnil direktor madžarske izpostave organizacije za človekove pravice Amnesty International David Vig, je v nasprotju z zahodno Evropo in severno Ameriko, kjer so parade ponosa praznik LGBTQ-skupnosti z obveščanjem o zgodovini in kulturi gibanja, na Madžarskem ti shodi način protestiranja proti zatiranju pravic skupnosti.