Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ta zakon je sramota. Živimo v 21. stoletju, ko se takšne stvari ne bi smele dogajati. Nismo več v komunističnih časih, to je Evropska unija, vsi bi morali imeti možnost živeti svobodno," je za Reuters dejal 27-letni Istvan, ki je na shod prišel s svojim partnerjem.

25-letna Boglarka Balazs je zakonodajo označila kot sredstvo za nabiranje političnih točk. "Zakon je sredstvo za odvračanje pozornosti, s katerim želijo razdeliti državo. Gre za provokacijo pred volitvami," je dejala. Tudi 29-letni Balint Berta se je strinjal, da zakonodaja "umetno ustvarja napetosti v državi".

"Namesto da bi zaščitile manjšine, vlada Fidesza in krščanskih demokratov sprejema zakone, s katerimi pripadnike skupnost LGBT+ izobčijo v lastni državi," pa so zapisali organizatorji.

Parado podprlo 40 veleposlaništev

Parado ponosa je v ponedeljek v skupni izjavi podprlo tudi 12 kulturnih institucij in 40 veleposlaništev v Budimpešti, tudi ameriško, britansko in nemško, med njimi pa ni slovenskega.

"Zaskrbljeni zaradi nedavnih dogodkov, ki ogrožajo načelo nediskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete, v vsaki državi spodbujamo ukrepe za zagotovitev enakosti in dostojanstva vseh ljudi, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali spolno identiteto," so zapisali v odprtem pismu.

Madžarska bo koristila sredstva za okrevanje le brez pogojevanja

Madžarska je sprejela odločitev, da ne bo koristila sredstev iz sklada EU-ja za okrevanje, če bo to pogojeno z njenim odstopom od nedavno sprejetega zakona, ki omejuje širjenje vsebin o skupnosti LGBTQ med mladimi. Ustrezen odlok so v petek zvečer objavili v uradnem listu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

EU: Zakon diskriminira pripadnike skupnosti LGBT+

Sorodna novica Orban napoveduje referendum o zakonu, ki razburja EU

Na Madžarskem je pred kratkim začel veljati zakon, ki v izobraževanju in oglaševanju prepoveduje prikazovanje vsebin, povezanih s skupnostjo LGBTIQ, homoseksualnostjo ali spremembo spola.

Orban napoveduje referendum

Evropska komisija je proti Madžarski sprožila postopek zaradi diskriminiranja skupnosti LGBTIQ. Madžarski premier Viktor Orban je v odzivu ta teden napovedal referendum s petimi vprašanji v povezavi z zakonom.

Javnomnenjska raziskava Ipsosa je prejšnji mesec pokazala, da 46 odstotkov Madžarov podpira možnost poroke za istospolno usmerjene ljudi.

Budimpešta: Parada ponosa v znamenju sporne zakonodaje