Mednarodni pritisk ni prepričal Musevenija. Foto: EPA
Mednarodni pritisk ni prepričal Musevenija. Foto: EPA

Ugandski predsednik Joveri Museveni je ta teden podpisal sporni zakon, ki še zaostruje zakonodajo na tem področju in predvideva dosmrtni zapor za "huda" homoseksualna dejanja ter kriminalizira "propagiranje" homoseksualnosti.

Svetovna banka se je za odlog posojila odločila, ker se hoče prepričati, da omenjeni zakon ne bo prizadel projektov, ki se financirajo z njeno pomočjo. Posojilo je bilo namenjeno za krepitev zdravstvenega sistema.

Ugandske oblasti so odločitev Svetovne banke označile za izsiljevanje. Po podpisu zakona so iz Kampale sporočili, da je Museveni s tem dokazal neodvisnost Ugande, ki je bila seznanjena s pritiski in provokacijami Zahoda.

Zahodne države so ostro kritizirale zakon. Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da je odvraten, medtem ko ga je Nobelov nagrajenec za mir, južnoafriški nadškof Desmond Tutu, primerjal z protijudovskimi zakoni v nacistični Nemčiji in z apartheidom v Južni Afriki.

Danska in Norveška sta napovedali, da bosta pomoč preusmerili od vlade k humanitarnim agencijam.

Ukrep Svetovne banke je do zdaj najvišja finančna kazen, odkar je v ponedeljek zakon začel veljati.

Predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim je opozoril, da bi lahko sprejeti zakon prizadel konkurenčnost Ugande, s tem ko bi odgnal tuje vlagatelje od naložb.