Afganistanske vdove s sliko ugrabljene italijanske humanitarne delavke med protesti v Kabulu, kjer so zahtevale njeno izpustitev. Foto: epa
Afganistanske vdove s sliko ugrabljene italijanske humanitarne delavke med protesti v Kabulu, kjer so zahtevale njeno izpustitev. Foto: epa
Neznanci, najverjetneje talibani, so iz zasede ubili šest delavcev neke človekoljubne organizacije. Foto: epa

32-letna Clementina Cantoni je v Afganistanu delala za mednarodno humanitarno organizacijo Care, v ponedeljek pa so jo v Kabulu ugrabili oboroženi napadalci.

Afganistanski zunanji minister Abdulah Abdulah je dejal, da so nekateri vladni uradniki v stiku z ugrabitelji in so seznanjeni, da je Cantonijeva zdrava, drugih podrobnosti o ugrabitvi pa nimajo.

Ugrabitelji v zameno za izpustitev zahtevajo ukinitev oddaje za mlade na državni televiziji, prepoved alkohola in pomoč verskim šolam.

Zaseda na humanitarne delavce
Neznanci so na jugu Afganistana na cesti proti Kabulu ubili šest sodelavcev neke mednarodne humanitarne organizacije. Ti so se peljali v vozilu z oznakami ZN-a, ko so zgodaj zjutraj po tamkajšnjem času padli v zasedo neznancev, ki so prerešetali njihovo vozilo.

Predstavniki tamkajšnjih oblasti niso povedali, kateri organizaciji so pripadali delavci, niti nimajo podatkov o napadalcih.

Po mnenju predstavnika pokrajine Zabul, v kateri se je zgodil napad, bi bili lahko tarča tako kriminalcev kot tudi uporniških talibanov, ki so v zadnjem času precej okrepili dejavnosti v pokrajini. V sredo so neznanci v pokrajini Helmand prav tako iz zasede ubili pet Afganistancev.