Hiša, kjer je imel Wolfgang Priklopil v ujetništvu mlado dekle. Foto: EPA
Hiša, kjer je imel Wolfgang Priklopil v ujetništvu mlado dekle. Foto: EPA

Na skrivni lokaciji se 18-letna Natascha Kampusch privaja na življenje v zunanjem svetu, potem ko je v sredo pobegnila iz hiše Wolfganga Priklopila, ki jo je ugrabil leta 1998 in jo imel od takrat zaprto v majhni izolirani sobi v kleti.

Njena pravna zastopnica, Monika Pinterits, je dejala, da se Natascha počuti dobro, od staršev, ki so jo videli le za kratek čas po pobegu, pa se je umaknila na svojo željo. Po besedah Pinteritseve je Natascha odraslo dekle, ki ne želi, da bi jo obravnavali kot žrtev in pričakuje spoštovanje njene zasebnosti. V prvem pogovoru s policijo po pobegu je Natascha dejala, da je imela spolne odnose s Priklopilom, vendar je zatrdila, da so bila njena dejanja prostovoljna. Ko je izvedela, da je ugrabitelj kmalu po njenem pobegu storil samomor, je planila v jok.

V družbi s svojimi vrstnicami je Natascha uživala in se tudi živahno pogovarjala. Ob njej so vseskozi tudi psihologi in svetovalci. Pinteritseva jo je opisala kot zelo inteligentno dekle, ki se je sposobno zelo jasno izražati

Policija je sporočila, da Natascha ni pod policijskim nadzorom in je ne zadržujejo proti njeni volji, saj je že polnoletno dekle, ki lahko sama sprejema odločitve. Zdravstveni pregledi so namreč pokazali, da je popolnoma sposobna lastnih odločitev, pri čemer ji z nasveti pomagajo svetovalci.

Starša sta v pogovorih z mediji potožila, da sploh ne vesta, kje je njuna hčerka in je tudi ne moreta videti. Oče je povedal, da mu je Natascha poslala pismo, kjer mu obljublja, da bodo imeli še veliko časa za srečanje.