Otroci v Gvatemali so pogosto žrtve nezakonite trgovine. Foto: EPA
Otroci v Gvatemali so pogosto žrtve nezakonite trgovine. Foto: EPA

Otroke, ki so bili stari od nekaj dni pa do treh let, so našli v stari zapuščeni hiši v Antigui, blizu prestolnice Gvatemale, ko so sosedi policijo opozorili, da neznanci v in iz hiše neprestano vodijo številne otroke.

Policija po uspešni akciji še preiskuje, ali so bili otroci resnično ugrabljeni, ali pa so bili starši v prodajo otrok prisiljeni. So pa na policiji povedali, da je imela le peščica otrok urejene dokumente, na podlagi katerih so jih lahko pazili tudi drugi odrasli, ne le njihovi starši, in da hiša, kjer so jih našli, ni imela dovoljenja za obratovanje kot posvojitveni center. Vseh 46 otrok je ostalo v hiši, kjer jih bodo pregledali zdravniki, nadzoruje pa jih policija.

Gvatemala - posvojitveni raj
Trgovina z nezakonitimi posvojitvami je v Gvatemali zelo razširjena. Glavni razlog za številne posvojitve gvatemalskih otrok je ta, da je sam proces posvojitve za skoraj polovico krajši kot drugod, pa tudi cena za otroke je veliko nižja. BBC poroča, da so tako samo lansko leto pari iz ZDA posvojili več kot 4.000 otrok iz Gvatemale, ki se je tako znašla na drugem mestu, takoj za Kitajsko, od koder še vedno prihaja največ posvojenih otrok.