Proruski separatisti trdijo, da se ukrajinska ofenziva približuje kraju nesreče malezijskega letala MH17, kar pa Kijev zanika, posledica pa je, da je nedeljska odprava OVSE-ja in letalskih strokovnjakov odpadla. Foto: Reuters
Proruski separatisti trdijo, da se ukrajinska ofenziva približuje kraju nesreče malezijskega letala MH17, kar pa Kijev zanika, posledica pa je, da je nedeljska odprava OVSE-ja in letalskih strokovnjakov odpadla. Foto: Reuters
Petro Porošenko
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko si je v soboto ogledal vojaška vozila ukrajinske vojske. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kraj nesreče letala so si, kljub opozorilom, da so varnostne razmere negotove, ogledali starši 25-letne Avstralke, ki je umrla v strmoglavljenju. Sprehodila sta se med razbitinami letala in nanje položila velik šopek rož. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

žrtev letalske nesreče. Medtem vpletene strani krivijo drug drugo za preprečitev dostopa preiskovalcem OVSE-ja.

Spopadi so sicer izbruhnili, ker so se ukrajinske sile odločile zavzeti območje prizorišča, ki je bilo do zdaj v rokah proruskih separatistov, zatrujejo v Donecku.
Zaradi spopadov odpovedali odpravo
"Pojavljajo se spopadi. Ne moremo tvegati," je sporočil Alexander Hug, namestnik vodje posebne opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Ukrajini. Skupaj z opazovalci Ovseja bi morali namreč danes na prizorišče oditi tudi neoboroženi nizozemski in avstralski policisti. Ovse je na kratko sporočil samo, da so odpovedali današnji načrtovani obisk kraja nesreče s strokovnjaki iz Nizozemske in Avstralije zaradi varnostne situacije.

Kijev zanika ofenzivo proti kraju nesreče
A vse to je zdaj zanikal ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin, ki zatrjuje, da Ukrajina še naprej spoštuje enostransko razglašeno prekinitev ognja v premeru 40 km okoli prizorišča nasreče leta MH17.

"Teroristi znova nadaljujejo z nezaslišano prakso in ne dovoljujejo opazovalcem OVSE-ja dostopa do prizorišča nesreče MH17 s trditvijo, da se ukrajinska vojska bori v bližini. Ta argument je lažen, saj je Ukrajina predana enostranski prekinitvi ognja znotraj 40-km območja," je na Twitterju zapisal Klimkin.

"Želimo zaščititi prostor"
V Haagu so nizozemske oblasti potrdile, da bo njihova ekipa preiskovalcev ostala v Donecku, ki je približno 60 kilometrov oddaljen od prizorišča, in se za zdaj ne bo odpravila na teren.

Malezijski premier Nadžib Razak je pred tem danes sporočil, da so z voditeljem samooklicane Ljudske republike Doneck Aleksandrom Borodajem dosegli dogovor, da bodo na kraj nesreče letala dovolili tudi dostop 49 oboroženim avstralskim in nizozemskim policistom.

Humanitarna misija, ne vpletanje v krizo
"Osrednji namen je imeti tam policijske preiskovalce, strokovnjake za prepoznavo trupel in za preiskovanje nesreč, v tej fazi Nizozemce in Avstralce. Vse, kar želimo, je zaščititi prizorišče, da ga lahko temeljito preiščemo in vrnemo posmrtne ostanke," je za avstralsko televizijo Channel 10 iz Amsterdama pojasnila avstralska zunanja ministrica Julie Bishop.

Tudi avstralski premier Tony Abbott je poudaril, da gre le za "humanitarno misijo". "Drugi se lahko, če tako želijo, vpletajo v politiko vzhodne Evrope. Naša edina skrb pa je, da domov pripeljemo mrtve," je dejal. Preiskavo na kraju nesreče bodo vodili Nizozemci. Sicer pa bodo tudi nizozemske oblasti na kraj nesreče poslale 60 policistov, v pripravljenosti so tudi nizozemski vojaki.

Prepoznali prvo žrtev
V soboto sta v Eindhoven na Nizozemskem z vzhoda Ukrajine prispeli še zadnji vojaški letali s posmrtnimi ostanki žrtev. Te so proruski uporniki na kraju nesreče shranili v štirih hladilnih vagonih v Harkovu. Posmrtni ostanki žrtev so še vedno na kraju nesreče letala. Na Nizozemsko so prepeljali 227 trupel.

Sicer pa so nizozemski forenziki identificirali prvo od skupno 298 žrtev, ki so umrle v nesreči malezijskega letala na vzhodu Ukrajine pred tednom in pol.