Ameriški podpredsednik se je najprej sešel z premierko Timošnekovo, nato pa še s predsednikom Juščenkom. Foto: Reuters
Ameriški podpredsednik se je najprej sešel z premierko Timošnekovo, nato pa še s predsednikom Juščenkom. Foto: Reuters
Dick Cheney
Cheney je ukrajinske voditelje pozval k še tesnejšim stikom z zahodnimi državami. Foto: Reuters

Cheney se je srečal s premierko Julijo Timošenko in predsednikom Viktorjem Juščenkom, ki sta se ta teden znova znašla na nasprotnih bregovih in zakuhala novo politično krizo v državi, ko je stranka Timošenkove v parlamentu blokirala obsodbo ruske operacije v Gruziji in se zavzela za omejitev predsednikovih pooblastil, na kar je Juščenko odgovoril z odhodom svoje stranke iz vladne koalicije in zagrozil z razpisom predčasnih volitev.

Da je v težkih časih potrebno držati skupaj, je oba sogovornika opomnil Cheney, ki je dejal, da je najboljši način za preseganje nevarnosti enotnost ukrajinskih politikov, ki morajo po njegovem mnenju najprej in predvsem delovati skupno na domačih tleh.

Juščenku je Cheney zagotovil, da imajo ZDA močne in trajne interese za varnost Ukrajine, za katero se mnogi bojijo, da bo po Gruziji postala naslednje prizorišče obračuna z Rusijo, ki odločno nasprotuje članstvu obeh nekdanjih sovjetskih republik v zvezi Nato.

Odločitev za Nato je na Ukrajincih
A ameriški podpredsednik meni, da odločitev za članstvo v mednarodnih zavezništvih ni stvar Rusije, ampak imajo "Ukrajinci pravico se odločiti, ali se želijo pridružiti Natu in zavezništvo ima pravico, da Ukrajino povabi k pridružitvi, ko bo menilo, da je ta pripravljena in je nastopil pravi trenutek".

Juščenko je po krizi v Gruziji pozval Nato, naj pospeši vstopanje Ukrajine v zvezo, kar pa ni naletelo na veliko odobravanje pri njegovih političnih nasprotnikih, ki so bolj zadržani do članstva v zavezništvu, ki pri Rusiji s svojim širjenjem vzbuja mnogo nelagodja in nezaupanja.

"Verjamemo v pravico moških in žensk, da živijo brez grožnje pred tiranijo, gospodarskim izsiljevanjem ali vojaško invazijo," je v Kijevu dejal Cheney in s tem pri krvidi za težave nekdanjih sovjetskih republik jasno usmeril prst proti Rusiji in njenemu vojaškemu posredovanju v Gruziji.

V sklopu kratke turneje po nekdanjih sovjetskih republikah se je Cheney najprej ustavil v Azerbejdžanu in pred obiskom Ukrajine še v Gruziji, kjer je napovedal nadaljnjo ameriško podporo in obljubil milijardo dolarjev ameriške pomoči za obnovo po spopadih z ruskimi silami, ki so izbruhnili prejšnji mesec.

G. V.