Državna televizija je o obletnici umora poročala zelo na kratko. Foto: EPA
Državna televizija je o obletnici umora poročala zelo na kratko. Foto: EPA
Rojstni dan Vladimirja Putina
Putin bo letos prekinil tradicijo in v svojo čast priredil veliko praznovanje. Foto: Reuters

Več sto ljudi, ki so pod strogim varnostnim nadzorom, zahteva objektivno pojasnilo umora znane preiskovalne novinarke, ki je bila kritična do zdajšnjega režima. Na trgu v bližini Kremlja so pripravili tudi razstavo fotografij iz Čečenije.

Politkovska je bila ena redkih, ki je raziskovala vojne zločine v Čečeniji, napisala pa je tudi več knjig, v katerih je bila kritična do vladanja predsednika Putina. Neznanci so jo ustrelili v njenem stanovanju v Moskvi, kar je po vsem svetu sprožilo pravo ogorčenje in spodbudilo namigovanja, da v Rusiji ni svobode govora.

V soboto je več kot 60 znanih in spoštovanih ljudi podpisalo tudi pismo, v kateri je ruski vrh pozvalo, naj njene morilce končno najde in pripelje pred sodišče, hkrati pa so prosili voditelje z vsega sveta, naj zaščitijo novinarje, ki delujejo na kriznih žariščih.

Putin upihnil 55. svečko
Zanimivo, da obletnica smrti priznane novinarke sovpada s 55. rojstnim dnem predsednika Putina, ki bo v Kremlju priredil veliko zabavo, zadnjo, preden se bo marca poslovil od predsedniškega stolčka. Putin je zato, da bo lahko gostil zabavo za svoje najbližje prijatelje in visoke vojaške častnike, tudi skrajšal udeležbo na srečanju nekdanjih sovjetskih držav v Tadžikistanu.

A. P.