Poslovil se je Otto von Habsburg. Foto: EPA
Poslovil se je Otto von Habsburg. Foto: EPA
Umrl Otto von Habsburg

"Z žalostjo sem sprejel vest o smrti Otta von Habsburga, enega najbolj doslednih zagovornikov združevanja Evrope. Otto von Habsburg je priča in soustvarjalec burne evropske zgodovine 20. stoletja. Že v mladih letih je izkazoval čut za človečnost in pravičnost z nasprotovanjem nacizmu in Hitlerjevi priključitvi Avstrije. Po vojni se je kot evropski poslanec in še posebej kot predsednik Mednarodne panevropske zveze odločno zavzemal za združevanje Evrope in uveljavljanje človekovih pravic, pravic manjšin, demokracije in občečloveških vrednot. Njegovo delo in ideje so dragocen prispevek k združeni Evropi, ki ga moramo upoštevati v premišljevanjih o evropski prihodnosti. V zgodovinskem spominu Evrope bo zapisan kot velik človek in glasnik človekove svobode," je ob smrti častnega predsednika Mednarodne panevropske zveze zapisal slovenski predsednik Danilo Türk.

"Stal ob strani Sloveniji ob osamosvojitvi"
"Ottu von Habsburgu sicer zaradi turbulentnih dogodkov prve svetovne vojne in razpada Avstro-Ogrske ni bilo usojeno, da bi zasedel prestol starodavnega imperija, čeprav si je za to prizadeval v mladostni dobi svoje politični poti. Zato pa se je kot predsednik Mednarodne panevropske unije in evropski poslanec neizbrisno zapisal v zgodovino evropskega integracijskega procesa, saj je bil ena tistih osebnosti, ki so bistveno pripomogle k padcu berlinskega zidu. Na njegovo pobudo je januarja 1988 France Bučar obiskal Evropski parlament in predstavil slovenske težnje po demokratizaciji, Otto von Habsburg pa je bil tudi med prvimi, ki je med osamosvojitveno vojno Slovencem stal ob strani in ob ustanovitvi slovenske države pozdravil slovensko 'vrnitev v Evropo'," pa je o von Habsburgu dejal Andrej Rahten, izredni profesor za novejšo in sodobno zgodovino, višji znanstveni sodelavec SAZU-ja in član predsedstva Mednarodne panevropske unije.

Nasprotnik nacizma, posvečen združevanju Evrope
Otto von Habsburg je bil rojen 20. novembra 1912 v Avstriji, po koncu habsburške monarhije pa je njegova družina odšla v izgnanstvo v Švico in pozneje na Madeiro. Doštudiral je v Belgiji. Bil je nasprotnik nacizma in Hitlerjeve priključitve Avstrije, Hitler pa ga je videl kot grožnjo svojim načrtom. Zato je zbežal v ZDA, od koder se je vrnil po koncu druge svetovne vojne, in se nato posvetil združevanju Evrope. Sodeloval je pri ustanavljanju Panevropske unije in bil njen predsednik od leta 1973 do leta 2004.

Od leta 1979 do leta 1999 je bil član Evropskega parlamenta, kamor je bil izvoljen na listi bavarske Krščansko-socialne unije. Po padcu komunizma je bil vnet zagovornik širitve EU-ja na Vzhod. Na avstrijsko ozemlje je lahko znova stopil šele leta 1966 po večletnem pravnem boju z avstrijsko vlado.

Datum pogreba še neznan
Otto von Habsburg je bil poročen s princeso Regino von Sachsen-Meiningen, ki je umrla lani. Imela sta sedem otrok, 22 vnukov in dva pravnuka. Njegov najstarejši sin Karl Habsburg-Lothringen, zdaj vodja družine Habsburg, je dejal, da je bil njegov oče izjemen človek in velik Evropejec.

Kdaj bo pogreb Otta von Habsburga, še ni znano, pokopan pa bo v grobnici Habsburgov na Dunaju, so še sporočili iz njegovega urada.

Umrl Otto von Habsburg