Iz kraljeve palače v Riadu so sporočili, da je princ Najef umrl
Iz kraljeve palače v Riadu so sporočili, da je princ Najef umrl "zunaj domovine". Foto: EPA

Najef je bil notranji minister od leta 1975 in je bil kot vodja represivnega resorja med vplivnejšimi predstavniki savdske monarhije.

Po smrti njegovega starejšega brata princa Sultana, ki je bil prvi v vrsti za prevzem krone, je bil imenovan za prestolonaslednika kralja Abdulaha.

Državna televizija je poročala, da bo pogreb potekal v Meki v nedeljo po sončnem zahodu. Maja je Najef odpotoval v Švico na zdravstvene preglede in še pred desetimi dnevi je njegov namestnik sporočil, da je dobrega zdravja in se bo kmalu vrnil nazaj v Savdsko Arabijo.

Njegova smrt pomeni, da mora 89-letni kralj Abdulah zdaj imenovati novega prestolonaslednika, že drugega v devetih mesecih.

Najverjetnejši kandidat je 76-letni obrambni minister princ Salman, za katerega je bolj kot za Najefa verjetno, da bo nadaljeval s političnimi in družbenimi reformami, ki se jih je v strogi islamski monarhiji previdno lotil Abdulah.

Najef je namreč veljal za močno konservativnega člana kraljeve družine, ki ni bil naklonjen spremembam v savdski družbi.

Kot notranji minister je oblikoval obsežen varnostni aparat in ima veliko zaslug za zatrtje teroristične mreže Al Kaida v domovini, a tudi za zaprtje nekaterih političnih aktivistov.