Benjamin Ferencz. Foto: EPA
Benjamin Ferencz. Foto: EPA

Ferencz je bil po podatkih ameriškega muzeja, posvečenega holokavstu, zadnji živeči tožilec z nürnberških procesov. Preganjal je nemške uradnike, obtožene zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov.

Umrl je v petek v domu za starejše v zvezni državi Florida, je za ameriške medije potrdil njegov sin Don Ferencz.

Benjamin Ferencz se je rodil leta 1920 v romunski pokrajini Transilvanija. Prihajal je iz družine ortodoksnih Judov, v ZDA pa se je skupaj s starši preselil kot otrok. Odraščal je v New Yorku in pozneje študiral pravo na Univerzi v Harvardu.

Glavno sojenje v Nürnergu se je končalo po skoraj enem letu z 12 smrtnimi kaznimi. Foto: EPA
Glavno sojenje v Nürnergu se je končalo po skoraj enem letu z 12 smrtnimi kaznimi. Foto: EPA

Preden se je vpisal v zgodovino kot tožilec, je kot ameriški vojak pričal o osvoboditvi več koncentracijskih taborišč, v katerih so odkrili strašljive nacistične zločine.

Postopek proti nacističnim vojnim zločincem v Nürnbergu je začel voditi, preden je dopolnil 30 let.

Zmagovite zavezniške sile so začele soditi preživelim najvišjim uradnikom nacističnega režima konec novembra 1945 v Nürnbergu, ki ga je Adolf Hitler nameraval narediti za središče Tretjega rajha. Med obtoženimi sta bila tudi Hitlerjev namestnik Rudolf Hess in vodja nemškega vojaškega letalstva Herman Göring.

Glavno sojenje se je končalo po skoraj enem letu z 12 smrtnimi kaznimi, med letoma 1946 in 1949 pa mu je v Nürnbergu sledilo še 12 dodatnih sojenj. Ferencz je bil glavni tožilec na enem od njih, ki se je osredotočalo na t. i. vode smrti nacističnih posebnih enot SS.

Na podlagi dogajanja na nürnberških procesih so pozneje ustanovili Mednarodno sodišče za vojne zločine v Haagu, ki ga je Ferencz imenoval za svojega otroka, potem ko se je zavzemal za njegovo ustanovitev.

"Naučil sem se, da vojna iz sicer dostojnih ljudi lahko ustvari množične morilce. Sama vojna uničuje vsak občutek za moralo, poveličujejo pa jo več stoletij," je leta 2020 dejal Ferencz v intervjuju za nemško tiskovno agencijo DPA.