Blok, ki zagovarja obstanek v SČG-ju, se boji, da so bile pri štetju nepravilnosti. Foto: EPA
Blok, ki zagovarja obstanek v SČG-ju, se boji, da so bile pri štetju nepravilnosti. Foto: EPA
Milo Djukanović
Črnogorski premier je že v nedeljo dejal, da je izid referenduma zgodovinsko dejanje. Foto: EPA
Miodrag Vlahović
Vlahović je zelo zadovoljen z izvedbo referenduma. Foto: RTV SLO
Svetozar Marović
Predsednik skupnosti Srbije in Črne gore je za četrtek napovedal odstop. Foto: EPA
Veselje Črnogorcev
Bučnega praznovanja na Cetinju se je udeležilo več tisoč ljudi. Foto: EPA

Vodja ene izmed članic bloka za SČG Predrag Popović pravi, da bodo zahtevali ponoven pregled vseh glasovnic ter primerjavo republiških in občinskih seznamov volivcev.

Pritožili naj bi se na izide, ki jih je dopoldne predstavil predsednik črnogorske republiške volilne komisije František Lipka in kažejo na zmago bloka za neodvisnost Črne gore. Neodvisnost je podprlo 55,5 odstotka udeležencev nedeljskega referenduma.

To je sporočil predsednik republiške referendumske komisije, slovaški diplomat František Lipka, in dodal, da so upoštevali tudi izide s 37 spornih volišč, ki jih včeraj volilna komisija ni potrdila. Komisija je zavrnila zapisnike s teh volišč, ker naj bi vsebovali nepravilnosti. Zato tudi ni objavila izidov do 21.00, kot je bilo rečeno sprva. Dokončni uradni izidi bodo znani v soboto.

Po predhodnih izidih je za neodvisnost Črne gore glasovalo 230.711 volivcev oz. 55,5 odstotka, kar pomeni, da so za las presegli zahtevo Evropske unije za priznanje izidov, ki je zahtevala 55-odstotno podporo samostojnosti. Nedeljskega referenduma se je udeležilo 86,49 odstotka volilnih upravičencev oz. 419.000 volivcev, mnogi so na volitve prišli tudi iz tujine.

Tadić priznal izid
Oglasil se je tudi srbski predsednik Boris Tadić, ki je dejal, da kot predsednik demokratične republike sprejema večinsko mnenje prebivalcev Črne gore. Vse strani v Črni gori je pozval, naj republiški komisiji omogočijo, da korektno opravi svoje delo. Povedal je še, da se je sam zavzemal za skupno državo s Srbijo. Srbski premier Vojislav Koštunica je dejal, da bo Beograd spoštoval izid referenduma, vendar je pred tem potrebno počakati končne izide.

Brez uradnih pritožb
Podatki še niso dokončno uradni, ker še ni preteklo zakonsko določenih 72 ur od zaprtja volišč, kolikor daje zakon o referendumu časa za vložitev ugovora. Lipka je dejal, da do zdaj niso dobili še nobene uradne pritožbe. Komisija mora referendumske izide v uradnem listu objaviti najpozneje v 15 dneh po referendumu.

Referendumska komisija je sicer zavrnila poziv štirih voditeljev bloka za ohranitev skupnosti Srbije in Črne gore, ki so včeraj zahtevali vnovično štetje glasov. Kot so v včerajšnjem sporočilu za javnost zapisali Predrag Bulatović, Andrija Mandić, Predrag Popović in Ranko Kadić, izidi naj ne bi bili jasni.

Že včeraj so izvedbo referenduma pohvalili številni tuji politiki, po potrditvi uradnih izidov pa je Bruselj Podgorico in Beograd pozval, naj se začneta čim prej dogovarjati o nadaljnjih odnosih, in pri tem ponudil pomoč. Evropski komisar za širitev Olli Rehn je dejal, da pričakuje čimprejšnji dogovor med državama, ki bo omogočil pogovore Bruslja s Črnogorci o tesnejšem povezovanju in pozneje polnopravnem članstvu v Uniji.

Lajčak se je srečal z Draškovićem
V Beograd je danes prispel tudi posebni odposlanec Evropske unije za Črno goro Miroslav Lajčak. Kot je dejal v pogovoru z zunanjim ministrom skupne države Vukom Draškovićem, je za Bruselj zelo pomembno, da ohrani tesne odnose z obema državama, ki naj bi v prihodnosti obe postali članici EU-ja. Drašković je po objavi izidov tudi uradno čestital črnogorskemu političnemu vrhu.

Vlahović v Ljubljani
V Ljubljani je danes na obisku črnogorski zunanji minister Miodrag Vlahović, ki je dejal, da je uspešno izveden referendum dokazal demokratičnost tamkajšnje družbe. Na novinarski konferenci, ki jo je pripravil Jelko Kacin, ki je referendum v Črni gori spremljal kot vodja opazovalne misije Evropskega parlamenta, je tudi izrazil upanje, da bodo zagovorniki skupnosti s Srbijo zmogli dovolj demokratične drže, da bodo priznali poraz.

Marović napovedal odstop
Medtem je predsednik državme skupnosti Srbije in Črne gore Svetozar Marović napovedal svoj odstop. To naj bi se zgodilo v četrtek, Marović pa naj bi se popolnoma umaknil iz politike.

Veliko slavje na Cetinju
V srednjeveškem mestu Cetinje so podporniki neodvisnosti pripravili veliko slavje, ki so se ga udeležili tudi številni politiki. Že v nedeljo so na mesto slavja pripeljali več cistern piva in na žar postavili več enotonskih volov.

Najprej sledi razglasitev neodvisnosti
Po dokončni potrditvi izidov Črno goro najprej čaka postopek razglasitve neodvisnosti. Najprej bo črnogorska skupščina sprejela tri deklaracije: o odnosih s Srbijo, z Evropsko unijo in o sprejemu države v Organizacijo združenih narodov.

Kot je že v nedeljo dejal črnogorski premier Milo Djukanović, bo prva naloga najmlajše države na svetu vstop v evropske povezave.