Vozilo misije EU se vozi pod albanskimi (v ospredju) in srbskimi (zadaj) zastavami v etnično razdeljenem kosovskem mestu Mitrovica. Foto: EPA
Vozilo misije EU se vozi pod albanskimi (v ospredju) in srbskimi (zadaj) zastavami v etnično razdeljenem kosovskem mestu Mitrovica. Foto: EPA
Pogajanja Srbija-Kosovo

Vodja srbske delegacije Borislav Stefanović je pogovore, ki so potekali pod pokroviteljstvom EU, označil za konstruktivne. Dejal je tudi, da so nekatera vprašanja pred rešitvijo. Potrdil je, da so govorili o telekomunikacijah, letalskem prometu, carinah, katastrih in matičnih knjigah ter predsedovanju Cefti.

Po njegovih besedah so pri vseh omenjenih vprašanjih dosegli napredek, manj le na področju carinskih pečatov, ki "zadevajo vprašanje suverenosti". Rešitev tega vprašanja je označil za potrebno za normalizacijo uvoza in izvoza. Po njegovih besedah je položaj zdaj asimetričen, saj Priština omogoča srbski izvoz na Kosovo, Srbija pa izvoz in promet s Kosova preprečuje.
Kot je povedal, so ugotovili stične točke in prišli do nekaterih konkretnih rešitev, da pa bodo javnost z njihovim uresničevanjem seznanili v prihodnjih dneh: "Napredovali smo kar zadeva predstavitev predlogov, poskusov, da najdemo skupne podlage, vendar pa moramo vsa vprašanja še dodatno obdelati v prihodnjih fazah."
Od pohval do "farse"
Vodja delegacije Kosova, podpredsednica vlade Edita Tahiri, je pogovore označila kot tehnične. Dodala je, da je vprašanje statusa Kosova rešeno, saj ga je "priznalo 75 najbolj vplivnih držav", in da bo morda tudi Srbija "nekoč priznala realnost neodvisnosti Kosova".

Stefanović pa je dejal, da pogovori niso bili priložnost za razpravo o tem vprašanju. Ob tem je poudaril, da dialog od nobene strani ne zahteva, da se odpove svojim stališčem glede statusa, temveč skušajo rešiti konkretne probleme. Današnji sestanek je trajal več kot pet ur, neimenovani predstavnik EU pa naj bi dejal, da so ga podaljšali v pričakovanju, da bi dosegli vsaj kakšen otipljiv rezultat.

Strani sta prve neposredne pogovore na visoki ravni, odkar je Kosovo leta 2008 razglasilo neodvisnost, začeli v torek zvečer, ko so trajali dve uri. Na pogovoru je kot posrednik EU sodeloval odposlanec visoke zunanje predstavnice EU Catherine Ashton za Kosovo Robert Cooper. ZDA pa je predstavljal namestnik pomočnika ameriške državne sekretarke za Evropo in Evroazijo Thomas Countrymen.

Predstavniki vladnih strank v Srbiji so začetek dialoga že označili za dober, opozicijska Srbska radikalna stranka pa jih je označila kot "veliko farso".

Pogajanja Srbija-Kosovo