Kosovo je neodvisnost razglasilo 17. februarja 2008, do zdaj pa ga je priznalo 75 držav. Foto: EPA
Kosovo je neodvisnost razglasilo 17. februarja 2008, do zdaj pa ga je priznalo 75 držav. Foto: EPA
Pogovori Kosova in Srbije

Prvi pogovori na visoki ravni med predstavniki srbskih in kosovskih oblasti, potem ko je Kosovo pred tremi leti razglasilo neodvisnost, potekajo v Bruslju pod pokroviteljstvom Evropske unije. Srbsko delegacijo vodi politični direktor na zunanjem ministrstvu Borislav Stefanović, kosovosko pa namestnica kosovskega premierja Edita Tahiri.

Pogovori naj bi se začeli že ob 15.uri, a so se začeli s štiriurno zamudo, ker delegaciji iz Prištine zaradi zapletov v kosovski skupščini ni uspelo pravočasno priti v Bruselj. Pogovori naj bi se nadaljevali v sredo ob 10.30. Kosovska delegacija bi morala v Bruselj prispeti že v ponedeljek popoldne, a so njen prihod preložili, saj je v torek zapletlo na zasedanju kosovske skupščine, na katerem naj bi še pred začetkom pogovorov v Bruslju sprejeli resolucijo o pogajanjih. Sejo kosovske skupščine so v torek prekinili, ker se opozicijski poslanci niso strinjali z osnutkom resolucije, ki jo je predlagala kosovska vlada. Sejo skupščine so sicer zdaj preložili na četrtek.

Kot je napovedano, naj bi se obe strani uvodoma lotili reševanja bolj tehničnih vprašanj, ki so pomembna za izboljšanje vsakdanjega življenjskega standarda, kot so telekomunikacije in zračni promet, verjetno pa bodo na mizi tudi trgovinski sporazumi ter carinska in premoženjska vprašanja.

Srbija še vedno blokira kosovsko trgovino in redno ustavlja vozila s kosovskimi registrskimi tablicami ali potnike s kosovskimi potnimi listi. Med drugim zaradi srbske zapore Kosovo tudi še vedno ni uspelo dobiti svoje telefonske kode in vstopiti v nekatere mednarodne organizacije.

O statusu ni govora
Iz Prištine so še enkrat jasno sporočili, da je izključena kakršna koli možnost pogovorov o statusu Kosova, saj je po njihovih besedah to "zaključeno poglavje", poroča B92. Bruselj se je kot posrednik zavezal k nevtralnem pristopu, saj pet članic EU-ja ni priznalo neodvisnosti nekadnje srbske pokrajine.

"Cilj pogovorov je izboljšanje življenja ljudi v regiji, izboljšanje sodelovanja na Balkanu in približevanje evropskim standardom," je povedal neimenovani evropski predstavnik.

Pogovori Kosova in Srbije