Ali je napad povezan s prisotnostjo nemških vojakov v Afganistanu, ni znano. Foto: EPA
Ali je napad povezan s prisotnostjo nemških vojakov v Afganistanu, ni znano. Foto: EPA
Britanska princesa Anne med obiskom britanskih vojakov v Afganistanu
Britanska princesa Anne med obiskom britanskih vojakov v Afganistanu Foto: EPA

Policija poroča, da naj bi šlo za moškega in žensko, ki sta za Deutsche Welle zbirala gradivo za dokumentarni film. Skrajneži naj bi popolnoma preluknjali njun avtomobil. V mednarodni misiji Isaf, ki v Afganistanu pomaga vzdrževati mir, z 2.750 vojaki pomaga tudi Nemčija.

Peta obletnica od posredovanja
Ob peti obletnici vojaškega posredovanja v Afganistanu, s katerim je bil strmoglavljen talibanski režim, po državi ne potekajo nobene slovesnosti, saj se večina državljanov obletnice sploh ne zaveda. V zadnjem letu se je nasilje v Afganistanu še okrepilo, predvsem naj bi bili za to odgovorni talibani, ki so bili pred petimi leti prisiljeni zbežati v gorate predele ob meji s Pakistanom.

Samo letos naj bi v Afganistanu prišlo do 56 samomorilskih napadov, kar je precejšen porast v primerjavi z lanskim letom, ko se je v Afganistanu razstrelilo 17 samomorilskih skrajnežev. V državi je okoli 40.000 koalicijskih vojakov, med njimi polovica Američanov. Majhno število prispeva tudi Slovenija. V petih letih je bilo ubitih skoraj 500 pripadnikov koalicijskih sil.

Obisk Blaira
Ob peti obletnici od posredovanja v Afganistanu je v državo prispel tudi britanski premier Tony Blair, ki je svojim enotam zagotovil, da bodo dobile vse, kar potrebujejo. S tem naj bi imel v mislih tudi več oklepnih vozil in helikopterjev. Priznal je, da koalicijske sile nimajo pod nadzorom juga države, pri tem pa izpostavil pogum vojakov, ki se trudijo, da bi skrajneže pregnale tudi z juga.

V petih letih je v Afganistanu umrlo 40 britanskih vojakov. Samo septembra jih je 14 umrlo ob strmoglavljenju helikopterja, v spopadih s skrajneži pa je pretekli mesec umrlo sedem Britancev.