"Kvragu s hvalo, zaslužimo si povišico," sporočajo zdravniki. Foto: EPA

V štiridnevni stavki naj bi sodelovalo približno 50.000 zdravnikov, po podatkih zdravstvenega sistema pa bi bilo lahko zaradi nje preloženih do četrt milijona pregledov. Stavkajo mlajši zdravniki, med katerimi so zdravniki takoj po končanem študiju in tudi taki z večletnimi izkušnjami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdravniki zahtevajo 35-odstotno povišanje plač, ki je po njihovem mnenju potrebno za nadomestitev več kot desetletja realnega zniževanja plač. Prav tako trdijo, da kopičenje nedokončanega dela po pandemiji covida-19 skupaj s pomanjkanjem osebja močno povečuje njihove delovne obremenitve in ogroža bolnike.

Vlada medtem trdi, da so njihove zahteve nesprejemljiva. "Upal sem, da bom prejšnji mesec začel uradna pogajanja o plačah z britanskim medicinskim združenjem (BMA), vendar je njihova zahteva po 35-odstotnem povišanju plač nerazumna," je dejal minister za zdravje Steve Barclay. Vlada je po njegovih besedah pripravljena na iskanje rešitve, le če je BMA pripravljen bistveno odstopiti od tega stališča in preklicati stavke.

Minister Barclay je prejšnji mesec s sindikati, ki zastopajo različne zdravstvene delavce, sklenil dogovor o petodstotnem povišanju plač. Člani sindikatov trenutno glasujejo o tem, ali ga bodo sprejeli. Vendar dogovor ne vključuje mlajših zdravnikov, ki po uradnih podatkih predstavljajo približno polovico vseh zdravnikov državne zdravstvene službe (NHS).

Stavke v številnih sektorjih

V Združenem kraljestvu že več mesecev potekajo stavke v številnih sektorjih. Medicinske sestre in reševalci so zaradi visoke inflacije in vse višjih življenjskih stroškov stavkali že decembra. Lani so večkrat stavkali tudi železniški in poštni delavci, vozniki avtobusov in učitelji.

Januarja je približno 25.000 zdravnikov, voznikov reševalnih vozil in uslužbencev, ki sprejemajo klice na številko za nujne primere, spet zahtevalo uskladitev plač z inflacijo in boljše delovne razmere.