Požar v predmestju Seula. Foto: Reuters
Požar v predmestju Seula. Foto: Reuters

900 gasilcev se je z ognjem borilo pet ur, na pomoč so poklicali tudi helikopterje, policiste in vojake. Uničena je desetina prebivališč od skupno več kot 600. Poročil o ranjenih ali smrtnih žrtvah ni.

Požar je izbruhnil v barakarskem naselju Guryong, ki je eno zadnjih tovrstnih naselij v Seulu in velja za simbol neenakosti v tej sicer moderni azijski državi. V njem živi okoli tisoč ljudi, meji pa neposredno na priljubljeni in prestižni predel Gangnam z mnogimi poslovnimi in stanovanjskimi zgradbami.

Prebivalci so dejali, da se je katastrofa napovedovala, saj so nekatera prebivališča zgrajena kar iz kartona in postavljena tesno skupaj. "Če se vname požar, je ogrožena celotna soseska. Večkrat so že izbruhnili takšni incidenti, a do zdaj smo se vedno sami pravočasno odzvali nanje in požar pogasili," je dejal neki domačin, ki v Guryongu živi že več kot 30 let.

Slumu poleg tega grozijo poplave, oblasti so izdale tudi več varnostnih in zdravstvenih opozoril. Potem ko je naselje leta 2014 prizadel hud požar, so oblasti naredile načrt za prenovo soseske in preselitev ljudi, a je to zaradi sporov med lastniki zemlje, prebivalci in oblastmi ostalo mrtva črka na papirju.