Krsta bo do sobote ležala v beograjskem Muzeju revolucije, kjer se bodo lahko od njega poslovili ljudje. Foto: EPA
Krsta bo do sobote ležala v beograjskem Muzeju revolucije, kjer se bodo lahko od njega poslovili ljudje. Foto: EPA
Množica pred Muzejem revolucije
Srbski socialisti in radikalci so prebivalce pozvali, naj se množično udeležijo Miloševićevega pogreba . Foto: EPA
Predstavniki socialistične stranke na beograjskem letališču.
Krsto s posmrtnimi ostanki so na beograjskem letališču pričakali vidni predstavniki socialistične stranke. Foto: EPA

Po besedah podpredsednika Socialistične stranke Srbije Milorada Vučelića, ki s pooblastilom družine ureja vse potrebno za pogreb, bo krsta do sobote opoldne ležala v beograjskem Muzeju revolucije.

Pred Muzejem revolucije se je zbralo okoli tisoč ljudi, večinoma starejših, da bi se poslovili od posmrtnih ostankov Slobodana Miloševića. Krsto bodo v soboto prepeljali pred poslopje zveznega parlamenta v središču Beograda, nato pa v Požarevac, kjer se bo pod stoletno lipo na vrtu pokojnikove družinske hiše ob 15. uri začel pogreb.

Mestni svet Požarevca je odobril pokop na vrtu Miloševićeve družinske hiše in v soboto v občini razglasil dan žalovanja. Še vedno ni znano, kdo od njegovih najbližjih - vdove Mire, sina Marka in hčerke Marije - se bo udeležil pogreba.

Kot trdi Socialistična stranka Srbije, naj bi Miloševićeva vdova Mirjana Markovič v Beograd prispela v petek, ob prihodu pa naj ji - kljub drugačnim napovedim notranjega ministrstva - ne bi odvzeli potnega lista. Beograjsko sodišče je nato sporočilo, da bodo Markovićevi takoj po prihodu odvzeli potni list, zagrozili pa so ji tudi s priporom, če bi skušala po pogrebu zapustiti Srbijo.

Iz Moskve so sporočili, da se njegov brat Borislav, ki so ga operirali na srcu, ne bo mogel udeležiti pogreba. Sin Marko, ki je posmrtne ostanke Miloševića v torek prevzel na Nizozemskem, pa se skupaj s krsto ni vrnil v Beograd, ampak je odpotoval spet v Moskvo, saj naj bi nameraval priti v Srbijo skupaj z mamo.

Zadnja Miloševićeva pot
Nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević je v soboto umrl v priporu haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Scheveningnu.

Njegovo truplo so z amsterdamskega letališča Schiphol z redno letalsko linijo družbe JAT prepeljali v Beograd. Na beograjskem letališču so posmrtne ostanke prevzeli člani socialistične stranke, ki so krsto ovili v srbsko zastavo. Mrliški voz jo je nato odpeljal v mrtvašnico bolnišnice svetega Save v središču Beograda. Tako pred letališčem kot tudi pred bolnišnico se je zbralo nekaj sto ljudi.

Haaške obtožence strah zastrupitve
Zaradi bojazni pred zastrupitvijo haaški obtoženci od ponedeljka odklanjajo hrano, ki jo dobijo v zaporniški jedilnici. Ker se je upor haaških obtožencev začel v tistem nadstropju pripora, v katerem je Vojislav Šešelj, se domneva, da je prav on glavni organizator, piše hrvaški spletni portal Iskon.

Obtoženci jedo samo tisto, kar kupijo v zaporniški trgovini in si skuhajo sami, upravi zapora pa celo grozijo z gladovno stavko. Pritožbe letijo tudi na zdravniško oskrbo, saj obtožence pregleduje samo en splošni zdravnik, v svojih celicah pa tudi nimajo možnosti, da bi poklicali zdravnika.