Fotografija gorečega plinovoda. Foto: Reuters
Fotografija gorečega plinovoda. Foto: Reuters

"Neznanci so izkoristili varnostne razmere in razstrelili naftovod," je poročal novinar egiptovske državne televizije, ki je povedal, da je bila eksplozija zelo močna, napadalce pa je označil za teroriste. O močni eksploziji poročajo tudi okoliški prebivalci, eden izmed državnih uradnikov pa je za agencijo Reuters povedal: "Razmere so zelo nevarne, saj se eksplozije nadaljujejo od enega mesta do drugega po vsej dolžini plinovoda".

Egiptovske oblasti so po eksploziji prekinile dotok plina skozi plinovod. "Oblastem in vojski je uspelo zapreti glavni dotok plina, zdaj pa skušajo obvladati ogenj in ustaviti eksplozije," je povedal eden izmed predstavnikov vojske. "Napad so zakrivili tuji elementi. Zanašamo se na beduine, ki prebivajo v bližini, in na njihovo pomoč, da nam bodo pomagali pri preiskavi eksplozije," je še povedal predstavnik vojske.

Izrael poroča, da njihov del plinovoda ni poškodovan
Ker so zaprli plinovod, je moten dotok plina v Izrael in Jordanijo. Izraelski državni radio je ob tem poročal, da eksplozija ni poškodovala izraelskega dela plinovoda in da so pretok plina ustavili zaradi previdnosti. Po drugi strani pa naj bi bil močno poškodovan del plinovoda, ki vodi do Jordanije.

Egipt izvaža plin v Izrael, Jordanijo in nekatere druge države Bližnjega vzhoda. Izrael iz Egipta uvozi 40 odstotkov vsega plina, tokratni napad pa se je zgodil, potem ko je Izrael izrazil zaskrbljenost, da bi demonstracije proti egiptovskemu režimu lahko ogrozile dobavo egiptovskega plina Izraelu.