Mohamed Fahmy je bil obsojen skupaj z dvema kolegoma. Foto: EPA
Mohamed Fahmy je bil obsojen skupaj z dvema kolegoma. Foto: EPA
V Egiptu izpustili novinarja

Mohameda Fahmyja in Baherja Mohameda so junija lani obsodili na zaporne kazni skupaj z njunim kolegom pri katarski televizijski mreži Petrom Grestejem. Fahmy, Kanadčan egiptovskega porekla, je bil obsojen na sedemletno zaporno kazen, Mohamed pa na dve kazni po sedem in tri leta.

Sodba je sprožila mednarodno ogorčenje nad stanjem človekovih pravic v Egiptu in januarja letos je sodišče zaukazalo ponovitev sojenja za vse tri. Greste je bil prejšnji teden izpuščen in deportiran v rodno Avstralijo v skladu z novembra lani sprejetim zakonom, ki dovoljuje deportacijo tujcev, da bi jim lahko sodili v domovini ali pa da bi tam prestali dosojene kazni.

Trojico novinarjev so konec leta 2013 aretirali, ker naj bi sodelovali z Muslimansko bratovščino in širili lažne novice. Mohameda so obsodili tudi zaradi posedovanja orožja.

Fahmy je bil izpuščen proti plačilu skoraj 33.000 dolarjev varščine, medtem ko za Mohameda sodnik ni zahteval varščine. Sodnik je odločil, da morata 23. februarja znova sesti na zatožno klop.

Novinarji so vseskozi zanikali sodelovanje z Muslimansko bratovščino in zatrjevali, da so samo poročali o novicah.

V Egiptu izpustili novinarja