Hosni Mubarak je že bil obsojen na dosmrtni zapor, a je bil nato proces razveljavljen zaradi napak v postopku. Foto: Reuters
Hosni Mubarak je že bil obsojen na dosmrtni zapor, a je bil nato proces razveljavljen zaradi napak v postopku. Foto: Reuters

Ponovno sojenje se je sicer začelo že sredi aprila, a so ga hitro prekinili, potem ko se je sodnik med kaotičnim zaslišanjem izločil iz postopka. Nekdanjega predsednika so lani obtožili korupcije in zlorabe položaja in obsodili na dosmrtno ječo. Vendar je bil proces pozneje razveljavljen zaradi postopkovnih napak. Tožilstvo mu očita, da je odgovoren za smrt 846 mirnih protestnikov.

Ob 85-letnem Mubaraku so na zatožni klopi tudi nekdanji notranji minister Habib Al Adli in njegovih šest pomočnikov, ki naj bi med protesti izdali ukaz za streljanje. Sodijo tudi Mubarakovima sinovoma Alaju in Gamalu, ki sta obtožena korupcije.

Svojci izgubljajo upanje na obsodbo
Pred sodiščem, kjer naj bi bilo za varnost dobro poskrbljeno, so se zbrale številne družine žrtev in Mubarakovi podporniki. Sana Said, ki je v protestih izgubila 20-letnega sina, je dejala, da se bo še naprej bojevala za pravico, vendar počasi izgublja upanje. "Oklepam se upanja, vendar menim, da če bi šlo za resnično sojenje, bi že videli rezultate."

Lani je bil Mubarak, ki je 30 let vladal Egiptu, v ločenem procesu oproščen zlorabe oblasti zaradi kraje premoženja. V zadnjih mesecih se je zdravstveno stanje 85-letnega Mubaraka izboljšalo in je bil iz bolnišnice prepeljan v navadni zapor.