Ursula von der Leyen je na novinarski konferenci predstavila glavne naloge komisije in resorje, ki jih je dodelila posameznim kandidatom. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen je na novinarski konferenci predstavila glavne naloge komisije in resorje, ki jih je dodelila posameznim kandidatom. Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Strasbourgu predstavila resorje za predlagane kandidate, med katerimi bo šest izvršnih podpredsednikov, od tega štiri ženske. Sicer bo v 27-članski komisiji skupno 11 žensk.

Vodja EPP-ja Manfred Weber je na omrežju X izrazil zadovoljstvo nad 14 komisarskimi kandidati, ki jim je čestital za imenovanja, ob tem pa še zapisal: "Mi oblikujemo Evropo".

Vodja skupine socialistov in demokratov (S & D) Iratxe Garcia je po predstavitvi razdelitve resorjev dejala, da si bo njena skupina v prihodnje prizadevala za sprejetje pravil, po katerih bi morala vsaka članica za komisarki položaj obvezno nominirati moškega in žensko. Ob tem se je pohvalila, da je S & D zaslužen za uravnoteženo zastopanost spolov z 22 na 40 odstotkov.

Skrb nad nezadostno uravnoteženostjo spolov v prihodnji sestavi Evropske komisije je izrazila tudi sopredsednica skupine Zelenih/EFA Terry Reintke. "Zaskrbljeni smo, ker države članice ne izpolnijo svojih obljub in ne dosežejo enakosti spolov," je dejala in ob tem izpostavila še drugo skrb, in sicer imenovanje kandidata iz skrajno desne vlade na položaj izvršnega podpredsednika Komisije.

Von der Leyen je namreč za podpredsednika, ki bi skrbel za kohezijo in reforme, imenovala ministra za evropske zadeve v italijanski vladi Raffaela Fitta, ki prihaja iz vladajoče skrajno desne stranke Bratje Italije, ki je glasovala proti drugemu mandatu von der Leyen.

Sorodna novica Von der Leyen predstavila ekipo. Marti Kos dodelila resor za širitev.

"Imenovanje Raffaela Fitta bi lahko povzročilo nevaren premik proti skrajni desnici v Komisiji in ogrozilo prodemokratično večino v Evropskem parlamentu," je dejala Reintke in napovedala, da bodo v njeni skupini resno opravili svoje delo in temeljito ocenili vse kandidate. "Ne bomo mu pogledali skozi prste," je dejala.

Do imenovanja Fitta so bili kritični tudi v politični skupini liberalcev (Renew). "Obžalujem politično odločitev von der Leyen, da Raffaeleju Fittu podeli podpredsedniško mesto," je dejala predsednica Renew Valerie Hayer in dodala, da bodo v skupini pozorno spremljali zaslišanje italijanskega komisarskega kandidata pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta ter ga ocenili glede na njegove sposobnosti, proevropske zaveze in neodvisnost.

"Proevropske sile se morajo poenotiti: ne smemo pustiti prostora desnim in levim populistom," je še pozvala Hayer, kot so sporočili iz skupinje Renew.

V skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) so po drugi strani pozdravili imenovanje svojega kandidata na visok položaj v prihodnji Evropski komisiji. "Njegovo močno konservativno vodstvo bo ključno vplivalo na oblikovanje rasti in enotnosti Evrope. Zasluženo!" so zapisali v izjavi na omrežju X.

Skupina Levice v Evropskem parlamentu je bila kritična do sestave nove Komisije in jo označila za najbolj desno v zgodovini, celo prvič s skrajno desnim podpredsednikom.