Predsednica Evropske komisije je predstavila predlog svoje nove ekipe. Foto: Reuters
Predsednica Evropske komisije je predstavila predlog svoje nove ekipe. Foto: Reuters

Von der Leyen se je ob 9. uri na povabilo predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola udeležila izrednega zasedanja konference predsednikov parlamenta, v kateri so bili Metsola in vodje političnih skupin.

Nato je na novinarski konferenci predstavila glavne naloge komisije in resorje, ki jih je dodelila posameznim kandidatom.

V komisiji, ki jo bo vodila prihodnjih pet let, bo 40 odstotkov žensk. V njej bo tudi šest izvršnih podpredsednikov, štiri ženske in dva moška. To so Španka Teresa Ribera, ki bo vplivna komisarka za čist, pravičen in konkurenčen prehod. Finka Henna Virkkunen bo komisarka za tehnološko suverenost, varnost in demokracijo, Francoz Stéphane Séjourné pa za blagostanje in industrijsko strategijo. Estonka Kaja Kallas bo visoka predstavnica EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko, Romunka Roxana Minzatu za ljudi, veščine in pripravljenost, Italijan Raffaele Fitto pa za kohezijo in reforme.

Pri imenu Marte Kos je bila zvezdica. Foto: Evropska komisija
Pri imenu Marte Kos je bila zvezdica. Foto: Evropska komisija

Kos pristojna za širitev EU-ja in obnovo Ukrajine

Nato je predstavila še druge komisarje. Ob imenu slovenske kandidatke Marte Kos je bila prikazana zvezdica, saj je von der Leyen pojasnila, da kandidatke slovenski parlamentarni odbor še ni potrdil. "Prepričana sem, da se bo postopek v Sloveniji uspešno zaključil," je povedala. Kos bo v primeru potrditve vodila resor za širitev, pristojna pa bo tudi za vzhodno soseščino in podporo Ukrajini ter njeno obnovo.

Von der Leyen je potrdila, da je odboru državnega zbora za zadeve EU-ja posredovala pismo, ki ga je poslala premierju Robertu Golobu. V njem je izrazila pomisleke glede slovenskega prvotnega kandidata Vesela. "Slovenski parlamentarni odbor je zaprosil za pismo in smo mu ga tudi poslali, saj je zelo jasno in povedno. Gre za zelo pregleden postopek," je povedala von der Leyen.

Predlagana sestava nove Evropske komisije. Foto: Evropska komisija
Predlagana sestava nove Evropske komisije. Foto: Evropska komisija

Kdo bo vodil kateri resor?

Komisar iz Avstrije Magnus Brunner bo vodil resor za notranje zadeve in migracije.

Hadja Lahbib iz Belgije bo vodila resor za pripravljenost, krizno upravljanje in enakopravnost.

Ekaterina Zaharieva iz Bolgarije bo komisarka za zagonska podjetja, raziskave in inovacije.

Komisarka iz Hrvaške Dubravka Šuica bo vodila resor za Sredozemlje.

Kostas Kadis s Cipra bo vodil resor za ribištvo in morja.

Jozef Sikela iz Češke bo komisar za mednarodna partnerstva.

Komisar iz Danske Dan Jørgensen bo vodil resor za energijo in stanovanjsko politiko.

Apostolos Cicikostas iz Grčije bo odgovoren za resor transporta in turizma.

Oliver Varhelyi iz Madžarske bo komisar za zdravje in dobrobit živali.

Michael McGrath iz Irske bo vodil resor za demokracijo, pravosodje in vladavino prava.

Sorodna novica Golob: Sloveniji je uspel zgodovinski met. Slovenski EU-poslanci večinoma zadovoljni z resorjem.

Valdis Dombrovskis iz Latvije bo komisar za gospodarstvo in produktivnost, izvajanje in poenostavitve.

Komisar iz Litve naj bi bil Andrius Kubilius, ki bo pristojne za področje obrambe in vesolja.

Christophe Hansen iz Luxembourga naj bi bil komisar za kmetijstvo in hrano.

Komisar z Malte naj bi bil Glenn Micallef, ki bo pristojen za medgeneracijsko poštenost, mladino, kulturo in šport.

Wopke Hoekstra iz Nizozemske naj bi bil pristojen za podnebje, ogljično nevtralnost in čisto rast.

Piotr Serafin iz Poljske bo komisar na področju proračuna, boja proti goljufijam in javno upravo.

Maria Luís Albuquerque iz Portugalske naj bi vodila finančne storitve.

Komisar iz Slovaške naj bi postal Maroš Šefčovič, ki bo vodil trgovino in gospodarsko varnost, medinstitucionalne odnose in transparentnost.

Jessika Roswall iz Švedske pa naj bi vodila resor za okolje, vodno odpornost in konkurenčno krožno gospodarstvo.

Von der Leyen predstavila sestavo nove komisije

Bo nova komisija začela delo decembra?

Von der Leyen je dejala, da je predlog ekipe, ki ga je predstavila, rezultat "intenzivnih tednov pogajanj" z vladami članic EU-ja, poroča Euronews. Predstavitev je bila preložena zaradi zakulisnih prizadevanj predsednice komisije za povečanje enakosti spolov v novi komisiji.

Predsednica je pojasnila, da je bilo na začetku veliko želja, pri čemer je okoli 20 držav članic želelo močan gospodarski resor. "Vendar pa nimamo 20 močnih gospodarskih resorjev, tako da se je bilo treba pogovoriti z državami članicami, kako kompetence predlaganega kandidata najbolje povezati s portfeljem," je povedala.

Poleg tega je bilo treba upoštevati še geografsko in politično ravnotežje, tako da ni bilo lahko sestaviti komisije. "Zelo sem hvaležna za zelo konstruktivno delo, ki smo ga opravili vsi skupaj," je dejala.

Glede na to, da mora kandidate in kandidatke za komisarske položaje potrditi Evropski parlament, je verjetno, da komisija ne bo potrjena pred decembrom, poroča Politico.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: Reuters
Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

Sledijo zagovori v Evropskem parlamentu

Po besedah govorke Evropskega parlamenta Delphine Colard je parlament pripravljen na takojšnji začetek postopkov, vendar pa je poudarila, da mora parlament dobiti popolno dokumentacijo o vseh kandidatih, preden sploh lahko začne postopke preverjanja kandidatov in pozneje njihova zaslišanja.

Glede na to, da Slovenija uradno še ni imenovala svoje kandidatke, se očitno postopki v Evropskem parlamentu še vsaj nekaj časa ne bodo mogli začeti.

Kos je po odstopu od kandidature zamenjala Tomaža Vesela, vendar pa je odbor državnega zbora za zadeve EU-ja še ni zaslišal, kar mora storiti pred uradnim imenovanjem.

Sestavljanje prihodnje Evropske komisije je v ponedeljek pretresel še odstop aktualnega evropskega komisarja iz Francije Thierryja Bretona, ki je bil tudi francoski kandidat za nov mandat. Vendar pa je francoski predsednik Emmanuel Macron za novega kandidata že imenoval dosedanjega zunanjega ministra Stephana Sejourneja.

Breton je v odstopnem pismu ostro napadel von der Leyen in jo obtožil trgovanja z resorji.

Konferenca predsednikov bo potekala ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, na katerem bodo evropski poslanci in poslanke z nekdanjim predsednikom Evropske centralne banke Mariem Draghijem razpravljali o njegovem poročilu o konkurenčnosti gospodarstva EU-ja.

Na dnevnem redu imajo še razprave o nadaljnji podpori Ukrajini, dogajanju na Bližnjem vzhodu in politični krizi v Venezueli.