Iz Bruslja so v torek sporočili, da bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predstavitev komisije prestavila za en teden. Foto: Reuters
Iz Bruslja so v torek sporočili, da bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predstavitev komisije prestavila za en teden. Foto: Reuters

"Do torka zjutraj je še veliko časa," je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Eric Mamer. "24 ur je v politiki veliko časa, še posebej ko gre za institucionalne postopke. Kot sem povedal v torek, se namerava predsednica udeležiti konference predsednikov parlamenta in predstaviti prihodnji kolegij komisarjev," je v petek dejal Mamer.

Sorodna novica Marta Kos na očitek Romane Tomc: Nisem sodelovala z jugoslovansko Udbo

O tem, da Slovenija še ni imenovala svojega kandidata oziroma kandidatke, pa je dejal zgolj to, da se zavedajo trenutnega položaja in da bodo videli, kako se bodo stvari razvile.

V Bruslju so ta torek sporočili, da je von der Leyen predstavitev sestave prihodnje komisije vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta, sprva predvideno za to sredo, preložila za en teden. Za preložitev je parlament zaprosila, ker Slovenija še ni končala postopka imenovanja svoje nove kandidatke Marte Kos.

Da je srečanje konference predsednikov s predsednico komisije še vedno predvideno za prihodnji torek ob 9. uri, so danes potrdili tudi v Evropskem parlamentu.

Kot je povedala tiskovna predstavnica parlamenta Delphine Colard, so von der Leyen povabili na pogovor o strukturi in portfeljih prihodnje komisije. Ali bodo takrat na voljo vse informacije – torej tudi imena kandidatov – ali pa bo šlo zgolj za splošno razpravo, pa je v rokah predsednice komisije, je dodala Colard.

1. novembra začetek delovanja?

Pojasnila je, da je parlament pripravljen začeti postopek zaslišanj komisarskih kandidatov, ko bo od Sveta EU-ja prejel vso potrebno dokumentacijo. Svet namreč v dogovoru z izvoljeno predsednico oziroma predsednikom Evropske komisije uradno predloži seznam kandidatov Evropskemu parlamentu.

Dokumentacija mora po besedah Colard vključevati izjave o finančnih interesih kandidatov, njihove življenjepise in pisma z opisom delovnih nalog bodočih komisarjev, pa tudi imena vseh kandidatov. Ko bodo v parlamentu prejeli vso potrebno dokumentacijo, bodo lahko tudi natančneje določili časovnico zaslišanj, je še povedala tiskovna predstavnica.

Predsednica Evropske komisije medtem po navedbah bruseljskega medija Politico, ki se sklicuje na dva neimenovana evropska uradnika, poziva Evropski parlament, naj zaslišanja kandidatov za komisarje kljub trenutnim zapletom v Sloveniji načrtuje za sredino oktobra. Von der Leyen naj bi vztrajala pri tem, da bi morala nova Evropska komisija začeti delovati 1. novembra.

Sorodna novica Kaj je Ursula von der Leyen napisala v pismu? Zakaj se je Golob uklonil?

Breznik zahteva pismo von der Leyen

Zamuda pri sestavljanju Evropske komisije se je začela, potem ko je pretekli petek od kandidature za komisarja iz Slovenije odstopil Tomaž Vesel. Vlada je nato v ponedeljek za komisarsko kandidatko nominirala Marto Kos, o kateri pa mora za vlado nezavezujoče mnenje podati še parlamentarni odbor za zadeve EU-ja.

Vendar predsednik odbora Franc Breznik (SDS) sklic seje pogojuje z dodatnimi pojasnili vlade o zamenjavi kandidata. Zahteval je Veselovo odstopno izjavo, ki so jo v državnem zboru že prejeli, in domnevno pismo predsednice Evropske komisije premierju Robertu Golobu, v katerem naj bi zahtevala zamenjavo Vesela. Tega pisma po Breznikovih besedah še niso prejeli, tako da tudi seje odbora še ni sklical.

Franc Breznik je odstopno izjavo Vesela že dobil, zdaj čaka na pismo Ursule von der Leyen. Foto: DZ/Matija Sušnik
Franc Breznik je odstopno izjavo Vesela že dobil, zdaj čaka na pismo Ursule von der Leyen. Foto: DZ/Matija Sušnik

Breznik je v četrtek zvečer dejal, da je za kopijo pisma zaprosil tudi predsednico komisije. V Bruslju danes niso mogli potrditi, ali so prejeli Breznikovo pismo. Tiskovni predstavnik komisije Mamer pa je poudaril, da glede imenovanja komisarskega kandidata oziroma kandidatke komunicirajo z vlado.

Vlada prosi za čimprejšnjo obravnavo kandidature

Vlada je medtem v DZ poslala dopis, v katerem je znova poudarila, da je posredovala vso relevantno dokumentacijo za odločanje o kandidaturi Marte Kos za evropsko komisarko, o kateri mora mnenje podati odbor DZ-ja za evropske zadeve. Ob tem so pristojni odbor DZ-ja znova zaprosili za čimprejšnjo obravnavo predloga kandidature.

Vlada je o novem predlogu kandidature odločala izključno na temelju odstopa prejšnjega kandidata Tomaža Vesela, so sporočili iz kabineta premierja Goloba in dodali, da je vlada dodatno pojasnila, da predlagana kandidatka Marta Kos izpolnjuje kriterije in merila za primernost kandidatov za člane komisije, ki jih je izpostavila predsednica komisije Ursula von der Leyen.