Marta Kos. Foto: BoBo
Marta Kos. Foto: BoBo

Evroposlanka Romana Tomc (EPP/SDS) je že v sredo v izjavi na omrežju X izrazila nezadovoljstvo z izbiro slovenske vlade za kandidatko za evropsko komisarko, češ da nima ustreznih kompetenc za zasedbo najvišjih izvršilnih funkcij, da ima prebivališče v Švici in ne v EU-ju ter da je nekdanja sodelavka tajne službe, mandat veleposlanice pa naj bi predčasno končala zaradi mobinga.

Romana Tomc. Foto: BoBo
Romana Tomc. Foto: BoBo
Sorodna novica Golob: Z Marto Kos sva zaupanje vzpostavila že pred meseci

Očitke je danes ponovila za spletni portal Euronews, na katerem je Marto Kos opisala kot "popolnoma nesprejemljivo" in "problematično" za Evropsko ljudsko stranko (EPP). Znova je izpostavila njeno pomanjkanje izkušenj na izvršnih položajih ter domnevne povezave z Udbo.

"Si lahko predstavljate, da bi nekdo na primer v Nemčiji imenoval kandidata, obremenjenega s sodelovanjem s Stasijem v preteklosti?" je njene besede navedel portal.

Kos: Nisem sodelovala z Udbo

Kandidatka za komisarko Marta Kos je za STA zatrdila, da nikoli ni bila sodelavka ali informatorka Udbe. Dodala je, da so se te obtožbe z namenom diskreditacije prvič pojavile, ko je leta 2022 napovedala kandidaturo za predsednico.

Sorodna novica Kaj je Ursula von der Leyen napisala v pismu? Zakaj se je Golob uklonil?

"Preden sem postala veleposlanica v Nemčiji in Švici, so me varnostne službe v obeh državah preverile. (...) Če bi kadar koli škodovala interesom Slovenije, ne bi mogla delati v slovenski vladi ali biti veleposlanica," je zapisala.

Zavrača tudi očitke Romane Tomc, da nima vodstvenih ali političnih izkušenj. Navaja, da je bila dve leti direktorica urada vlade za komuniciranje in tiskovna predstavnica vlade, tri leta podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije. "V tem času sem bila nadrejena gospe Tomc, ki je to očitno pozabila. Dobro se je spominjam, saj je kot vodja službe za javna naročila dobro opravljala svoje delo," je dodala.

Tanja Fajon. Foto: BoBo/Nik Rovan
Tanja Fajon. Foto: BoBo/Nik Rovan

Domnevni mobing na veleposlaništvu

Očitke, da naj bi z veleposlaniškega mesta v Švici odstopila zaradi mobinga, je označila za izmišljene. "Kot veleposlanica sem za svoje delo vsako leto dobila najvišjo oceno delovne uspešnosti – odlično," je zapisala.

Marta Kos je junija 2020 predčasno odstopila s položaja veleposlanice v Švici, kot razlog pa je navedla drugačne poglede na vodenje veleposlaništva in zunanje politike. Potrdila je, da je bil njen odstop povezan tudi z izrednim nadzorom vodenja veleposlaništva v Bernu, podrobnosti pa niso znane.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v četrtek v oddaji Tarča na TV Slovenija o tem dejala, da je kot ministrica seznanjena tudi s preteklostjo veleposlanikov in tudi s poročili o nadzoru. "To so v glavnem postopki interne narave," je dodala.

Spletni portal Politico je pred tem v četrtek pisal o svetovalni karieri Marte Kos v lobističnem podjetju Kreab. Kos je za portal dejala, da se ne vidi kot lobistka, bo pa iz podjetja izstopila, ko bo predsednica Evropske komisije objavila seznam svojih komisarskih kandidatov in bo tudi sama na njem.

Kdaj bo DZ obravnaval kandidaturo Marte Kos?