Robert Golob. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Robert Golob. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Predsednik vlade Robert Golob je v Odmevih komentiral postopek izbire slovenskega kandidata oziroma kandidatke za Evropsko komisijo, spremembe v zdravstvu, pogajanja o plačah v javnem sektorju in kadrovske zadeve v vladi. Spraševal je novinar Gregor Drnovšek.


Sorodna novica Mrak o slovenskem postopku izbire kandidata za komisijo: Šlamastika, ki se ne bi smela zgoditi

V javnosti se pojavlja vtis, da ste se zlahka odrekli Tomažu Veselu, vašemu prvemu kandidatu za komisarja. Predstavili ste ga kot najbolj kompetentnega, spomnimo se dogajanja na tistem famoznem pikniku v Zbiljah. Kaj se je zgodilo vmes?
Tomaž Vesel je bil odličen kandidat in koalicija je vztrajala pri njem, dokler ni sam prišel z odstopom. Bili smo seznanjeni z njegovim odstopom. Meni je na kratko pojasnil, da gre za razlike v konceptih delovanja komisije med njim in predsednico, in ni nam ostalo drugega, kot da poiščemo drugega kandidata. V tem primeru smo dali prednost kandidatki. Verjamem, da je kandidatka odlična, verjamem, da bo znala izpolniti pričakovanja predsednice in da se ne nazadnje tudi Sloveniji obeta vidna vloga v prihodnji Evropski komisiji.

Sorodna novica Kaj je Ursula von der Leyen napisala v pismu? Zakaj se je Golob uklonil?

Naša komisarska zgodba odmeva tudi v Evropi. Franc Breznik pred morebitnim jutrišnjim sklicem odbora za zadeve Evropske unije pričakuje predvsem pismo z vaše strani, ki naj bi ga prejeli od predsednice Evropske komisije. Razčistiva: to pismo obstaja ali ne?
Že večkrat sem povedal in bom ponovil: nikoli ne komentiram, še manj razkrivam komunikacije, ki je zaupne narave, in tudi tokrat o tem ne bom govoril. Vse, kar je bilo relevantno za odločanje vlade na to temo, smo že razkrili in tudi poslali v parlament, vključno z odstopno izjavo gospoda Vesela. Več od tega ne morem.

Sorodna novica Marta Kos odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda

Očitno vam je uspelo spet vzpostaviti medsebojno zaupanje z Marto Kos. Na kakšen način sta razrešila pretekle spore?
Zaupanje sva vzpostavila že pred meseci. Vsak spor iz preteklosti je najlažje rešiti z odkrito komunikacijo, ker je le odkrita komunikacija lahko temelj zaupanja. Z Marto se poznava dolgo časa in sva se usedla in se odkrito pogovorila. Danes lahko s ponosom rečem, da lahko delava skupaj naprej, izključno v dobro Slovenije. Mislim, da bi morali vsi tako ravnati in zamere iz preteklosti pozabiti takrat, ko gre za dobro naše države.

Sorodna novica Koalicija: Ključni prioriteti sta boj za demokracijo in javno zdravstvo
Sorodna novica Zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih ne bodo več smeli delovati na samoplačniškem trgu

Še o izplenu današnjega koalicijskega vrha: na polovici mandata vsi pričakujemo razrez ključnih reform. Kje smo v tem trenutku pri teh reformah? Včeraj smo veliko slišali o končanju t. i. zdravniškega dvoživkarstva, če mu lahko tako rečemo. Kdaj bomo lahko res rekli, da bodo razmere v zdravstvu dostojne tako za bolnike kot zdravstvene delavce in seveda tudi zdravnike?
Ko smo nastopili ta mandat, smo si brez kančka oklevanja zastavili cilje, tako ambiciozne, da smo povedali, da potrebujemo dva mandata zanje. Vedeli smo, da smo dobili zaupanje ljudi za to, da bomo spet vzpostavili demokracijo in pravno državo. Vedeli pa smo tudi, da naša država, ki je čudovita, s čudovitimi ljudmi, potrebuje spremembe, ki so se jim pretekle vlade 30 let izogibale. Zakaj? Zato, ker potrebujejo več časa kot en mandat, smo kljub temu šli z ambicioznimi cilji. Danes smo na četrtini prehojene poti in tudi dosežki to odražajo. Smo se pa danes na vrhu koalicije dogovorili o tem, katere cilje bomo izpolnili do polovice, do polčasa, do zaključka tega mandata. Bili smo popolnoma enotni in ravno po teh ciljih, med njimi je tudi zdravstvo, nas bodo ljudje presojali na volitvah: ali imamo še vedno njihovo zaupanje, da bomo obljubljene spremembe izpeljali. Zdravstvo ostaja prva prioriteta te vlade, verjamem, da tudi naslednje. Ravno včerajšnji korak, se pravi zakon, ki radikalno poseže v to, kaj je dovoljeno znotraj javne zdravstvene mreže in kaj ne, je tisti temelj, s katerim bomo vrnili zaupanje tako zaposlenih v zdravstvu v sistem kot tudi bolnikov. O tem sem prepričan. Dal bom zelo plastičen primer. Ta zakon v celoti ukinja prakse, ko je bil neki zdravnik zaposlen v javni bolnišnici, tam je malo delal, lahko celo nič, preusmerjal svoje paciente v svojo zasebno ordinacijo in tam brez problema, včasih samoplačniško, včasih za javni denar opravljal iste storitve, ki jih nekako ni zmogel v bolnišnici. Tem praksam bo ta zakon dokončno in nepreklicno naredil konec.

Sorodna novica Fides: Predlog zakona o zdravstveni dejavnosti je strel v prazno in pesek v oči državljanom

Fides je danes javno izrazil zgroženost nad napovedano ureditvijo.
Fides je že marsikaj v zadnjih šestih mesecih – ne vem, koliko časa traja stavka – izrazil. Nič od tega, kar je napovedoval, se ni zgodilo. Razumem, da se borijo za svoje materialne interese. Razumem tudi, da imajo pacienti takih materialnih interesov dovolj. Vsi odzivi, ki smo jih dobili s strani vodstev zavodov, s strani tudi koncesionarjev, ki imajo zaposlene svoje zdravnike, so bili pozitivni. Vem, da bo ta zakon dobil res večinsko podporo pri zaposlenih v zdravstvenem sistemu.

Sorodna novica Vlada na dopisni seji potrdila predlog davčnih sprememb
Sorodna novica Štrukelj: Smo v krizi izobraževanja, politika pa se obnaša, kot da je vse normalno

Še o drugih reformah – predlog davčne reforme med drugim razburja številne normirance. Poka šolski sistem, vendarle več kot 800 učiteljev primanjkuje zdaj, takoj, tukaj. Časa za dogovor s sindikati javnega sektorja pa je tudi vse manj. V primeru nedogovora se lahko zgodi stavkovni val. Zdi se, da imate v tem trenutku kar precej veliko odprtih front. Kako jih boste rešili?
Katastrofični prikazi niso potrebni. Začel bom pri eni od danes vnovič potrjenih prioritet.
Plače v javnem sektorju morajo biti dogovorjene čim prej. Zakaj čim prej? Ker, samo če bomo to naredili v prihodnjih tednih, si lahko vsi v javnem sektorju obetajo višje plače s 1. januarjem 2025, sicer bo ta datum padel. Tega se zavedamo vsi na strani vlade, na strani pogajalcev in verjamem, da imamo dejansko skupni interes, da javne plače spravimo na dostojen nivo, da nihče ne bo dobil manj, kot je minimalna plača, kot je danes primer. Da jih vse spravimo na najmanj minimalno plačo ali več in da se plače v resnici vsem dvignejo. Mislim, da je ta interes tisti, ki bo prevladal nad parcialnimi, zato verjamem, da smo tukaj blizu dogovora – ne bom štel dnevov ali tednov. Znanje je bilo danes navedeno kot ena ključnih prednostnih nalog te koalicije v tem mandatu. Mi smo že izrazito povečali sredstva za inovacije, povečali smo sredstva za spodbujanje investicij v gospodarstvu, zdaj se premikamo po verigi znanja navzdol. Naslavljamo visoko šolstvo, naslavljamo srednje šole, osnovne šole in tudi vrtce. Želimo postopno povečevati delež sredstev, po domače denar, ki ga namenjamo graditvi znanja po celotni verigi. Začne se v vrtcu. Tam se konec koncev najbolj oblikujejo naše osebnosti, naši karakterji od tu naprej pa so vzpostavljeni temelji, da imamo potem opravka s svobodnimi, samostojnimi, tudi ambicioznimi posamezniki, ki potem gradimo družbo.

Sorodna novica Koalicijska podpora Emiliji Stojmenovi Duh pri interpelaciji ni samoumevna
Sorodna novica Golob kljub revizijskemu poročilu Računskega sodišča še zaupa Stojmenovi Duh in Boštjančiču

Še dve kratki kadrovski vprašanji. Ne moremo mimo vprašanja, kdo bo novi obrambni minister in predvsem kdaj bo. V koaliciji so delno ali pa relativno nezadovoljni z delom ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenova Duh. V čem uživa vaše zaupanje? Konec meseca bo imela že drugo interpelacijo v tem mandatu.
V koaliciji smo se namenoma dogovorili, da danes ne odpiramo kadrovskih vprašanj, ker želimo biti skoncentrirani na tiste spremembe in tiste cilje, ki jih bomo skupaj uresničevali v tem mandatu ...

... to je vprašanje za vas ...
... in smo se tudi dogovorili, da bomo v torek imeli posebno koalicijsko srečanje, na katerem bomo vsa ta vprašanja odprli. Ker sem velikokrat deležen očitkov, da najprej govorim z mediji, šele potem s partnerji, mi verjemite, da se bom tokrat držal načela, da bom o tem najprej obvestil koalicijske partnerje, potem pa vse skupaj.

Ali v tem trenutku Emilija Stojmenova Duh še uživa vaše zaupanje?
V tem trenutku ni nobenega razloga, da bi kakor koli dvomil o čemer koli ali o komer koli, seveda sem pa odprt za razprave o čemer koli. Prihodnji torek.

Golob je zadovoljen z delom vlade