Robert Golob in Marta Kos med kampanjo za predsednico republike. Foto: BoBo
Robert Golob in Marta Kos med kampanjo za predsednico republike. Foto: BoBo

V največji politični skupini Evropskega parlamenta EPP delijo stališče ene od svojih podpredsednic Romane Tomc (SDS), pri čemer so poudarili, da "ne bi bilo zamude, če bi premier imenoval pravo osebo ob pravem času".

Sorodna novica Tomc: Pet slovenskih poslancev iz EPP-ja Marte Kos ne podpira. Nemec: Ima znanje in kompetence.

"Slovenski parlament spoštuje svoje lastne postopke, in to je povsem demokratično. Za napako vlade ne smemo kriviti slovenske opozicije," je sporočil vodja komuniciranja pri skupini EPP Pedro Lopez de Pablo.

Dodal je, da je po mnenju skupine imenovanje komisarskega kandidata izključna pristojnost slovenske vlade. Upajo, da bo to storila čim prej.

V skupini EPP so poudarili še, da je Evropski parlament pristojen za to, da preveri primernost komisarskih kandidatov za področja, ki jih bodo kot člani komisije pokrivali. "Skupina EPP bo zagotovila, da bodo vsi pravično obravnavani na podlagi njihovih veščin, in ne na podlagi ideologije," so sporočili.

Na vprašanje, ali podpirajo odločitev petčlanske slovenske delegacije v EPP-ju, da ne podpira imenovanja Marte Kos za evropsko komisarko, niso odgovorili.

Romana Tomc: Marta Kos nima ustreznih kompetenc

Romana Tomc (SDS). Foto: BoBo
Romana Tomc (SDS). Foto: BoBo

Da tega ne podpirajo, je v sredo na družbenem omrežju X sporočila vodja delegacije in podpredsednica skupine EPP Romana Tomc. Ocenila je, da Marta Kos "nima ustreznih kompetenc za zasedbo najvišjih izvršilnih funkcij". Očita ji tudi, da ima prebivališče v Švici, in ne v Evropski uniji, da je "bivša sodelavka tajne službe" in da naj bi zaradi mobinga predčasno končala mandat veleposlanice.

Zaplet na parlamentarnem odboru

Po odstopu Tomaža Vesela od kandidature za komisarja iz Slovenije minuli petek je vlada za novo kandidatko v ponedeljek nominirala nekdanjo diplomatko Marto Kos, ki pa se mora zdaj predstaviti še parlamentarnemu odboru za zadeve EU-ja. Vendar pa je predsednik odbora Franc Breznik (SDS) zatrdil, da bo sejo odbora za petek sklical, če bo od vlade do danes (četrtek) prejel dodatna pojasnila o Veselovem odstopu. V DZ so prejeli izjavo Vesela o umiku kandidature, ne pa tudi pisma, v katerem naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zahtevala njegovo zamenjavo, tako da Breznik seje še ni sklical, so potrdili v SDS-u.

Golob: Vlada je poslala vso relevantno dokumentacijo

Sorodna novica Golob: Ključni prioriteti sta boj za demokracijo in javno zdravstvo

Predsednik vlade Robert Golob je na novinarski konferenci po koalicijskem vrhu komentiral tudi to temo. Dejal je, da je vlada o novi kandidatki za evropsko komisarko odločala le na podlagi izjave Tomaža Vesela o umiku kandidature. To je po njegovih besedah vsa dokumentacija, ki so jo tudi posredovali DZ.

"Ta postopek je za vlado zaključen, mi smo odločali o novi kandidatki za komisarko na podlagi dokumentacije, ki je bila v celoti predana parlamentu. V tej dokumentaciji je odstopna izjava prejšnjega kandidata, ničesar drugega, [...] in druga dokumentacija ni bila nikoli temelj za kakršno koli odločanje," je izjavil.

Premier je bil kritičen do ravnanja SDS-a in je poudaril, da ima tisti, ki resno misli z državotvornostjo, priložnost, da na odboru za evropske zadeve izrazi svoja stališča. "Demokracija in pravna država se začne v parlamentu, postopanje v parlamentu je temelj vsake demokracije in tudi državotvornosti," je še dejal.

Dodal je, da ne želi "špekulirati o postopkih v parlamentu", ki so po njegovih besedah stvar poslancev.

V SDS-u menijo, da je bil Vesel k odstopu prisiljen. Golob je medtem danes dejal, da "pogovorov zaupne narave nikoli ne komentira in jih tudi v tem primeru ne bo".

Zamik pri sestavljanju Evropske komisije

Zaradi zapleta v Sloveniji je prišlo do zamika tudi pri sestavljanju nove komisarske ekipe Ursule von der Leyen (EPP), ki je nameravala sestavo komisije v Evropskem parlamentu predstaviti že to sredo, a jo je za zdaj preložila na prihodnji torek.