Sejourne je bil pred vstopom v francosko vlado vodja liberalne skupine Renew v Evropskem parlamentu. Foto: Reuters
Sejourne je bil pred vstopom v francosko vlado vodja liberalne skupine Renew v Evropskem parlamentu. Foto: Reuters

V torek je predvideno srečanje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen z vodji poslanskih skupin, na katerem naj bi jim predstavila novo Evropsko komisijo. A očitno se ne zapleta le s slovenskim predlogom, temveč tudi z drugimi.

Zjutraj je na družbenem omrežju svojo odločitev, da se umakne kot kandidat za prihodnjega evropskega komisarja ter da tudi odstopi kot komisar, sporočil Francoz Thierry Breton. V pismu je zapisal, da je Ursula von der Leyen francoskega predsednika Emmanuela Macrona prosila, naj umakne njegovo ime, za kar naj bi imela "osebne razloge". Breton je nadaljeval, da se o teh razlogih sama z njim ni pogovorila, je pa Franciji v zameno ponudila vplivnejši komisarski položaj v prihodnji sestavi Evropske komisije.

"Glede na zadnje dogodke, ki so še en dokaz spornega upravljanja, moram skleniti, da ne morem več opravljati svojih dolžnosti pri Evropski komisiji," je zapisal v pismu. Dodal je, da bo von der Leyen dobila novega kandidata.

Macron po nekaj urah z novim imenom

Nekaj ur pozneje so iz Elizejske palače sporočili, da je francoski predsednik Emmanuel Macron za položaj predlagal dosedanjega francoskega ministra za zunanje in evropske zadeve Stephana Sejourneja. Ta je bil pred prihodom na ministrski položaj vodja liberalne skupine Renew v Evropskem parlamentu in ustreza vsem zahtevanim kriterijem, so prepričani.

Pojasnili so tudi, da si je Macron od predsedovanja Francije Svetu EU-ja leta 2022 prizadeval, da Pariz dobi ključen resor, ki bi se ukvarjal z izzivi industrijske ter tehnološke suverenosti in konkurenčnosti. "V tem smislu so potekali vsi stiki, ki jih je imel s predsednico Evropske komisije od njene izvolitve v Evropskem parlamentu," so še zapisali.

Francija je že konec julija kot svoj prvi predlog poslala vnovično kandidaturo 69-letnega Bretona, dosedanjega komisarja za notranji trg iz vrst liberalcev.

Še konec julija je evropski predsednik Emmanuel Macron v pismu predsednici Evropske komisije zapisal, da je Breton kompetenten, izkušen kandidat, saj je že od leta 2019 komisar za notranji trg iz vrst liberalcev. V medijih so se vrstila tudi ugibanja, da bi Breton v prihodnji komisiji zasedel enega od podpredsedniških mest. Foto: Reuters
Še konec julija je evropski predsednik Emmanuel Macron v pismu predsednici Evropske komisije zapisal, da je Breton kompetenten, izkušen kandidat, saj je že od leta 2019 komisar za notranji trg iz vrst liberalcev. V medijih so se vrstila tudi ugibanja, da bi Breton v prihodnji komisiji zasedel enega od podpredsedniških mest. Foto: Reuters

V Bruslju očitkov ne komentirajo

V Bruslju očitkov na račun predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen ne komentirajo. Tiskovna predstavnica komisije Arianna Podesta je povedala le, da je predsednica von der Leyen seznanjena z odstopom evropskega komisarja za notranji trg Bretona in da ga je tudi sprejela. Kdo bo prevzel njegovo delo, še ni znano. "Predsednica je povsem osredotočena na prihodnost, da bi bil nov kolegij komisarjev čim prej operativen," je povedala.

Zaplet tudi v Sloveniji

V Bruslju še vedno ni uradnega imena kandidatke za komisarko iz Slovenije, saj parlamentarni odbor za evropske zadeve državnega zbora po odstopu kandidata Tomaža Vesela še ni glasoval o primernosti nove kandidatke Marte Kos. Brez mnenja odbora, ki za vlado ni zavezujoče, slovenska vlada predsednici Evropske komisije ne more posredovati imena kandidata.

Tako ni jasno, ali bo von der Leyen jutri predstavila prihodnjo zasedbo Evropske komisije, in če jo bo, v kakšni obliki bo – bodo to samo resorji brez imen ali resorji z imeni ali pa se bodo odločili za novo preložitev.

Kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Igor Jurič, je enotedenska zamuda zaradi zapleta v Sloveniji po mnenju mnogih Ursuli von der Leyen prišla kot naročena za dodatna usklajevanja o razdelitvi resorjev. Nezadovoljni so zlasti socialisti zaradi premajhnega števila svojih komisarskih kandidatov, skupaj z liberalci in zelenimi pa jim gre v nos morebitna dodelitev vplivnega položaja v komisiji italijanskemu kandidatu iz vrst desne evroskeptične skupine ECR.

Predsednica komisije naj bi članice EU-ja nedavno pozvala, naj v komisijo predlagajo več žensk, potem ko večina, vključno s Francijo in Slovenijo, ni upoštevala njenega poziva po posredovanju tako kandidatke kot kandidata.

Dan pred predstavitvijo Evropske komisije nov zaplet zaradi odstopa Francoza Bretona