Državi je od januarja 2021 vladalo zavezništvo liberalne Reformne stranke in levo usmerjene Stranke centra, zdaj pa bo predsednica vlade Kaja Kallas morala poiskati novega vladnega partnerja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Estonija zdaj bolj kot kdaj koli prej potrebuje delujočo vlado, ki temelji na skupnih vrednotah. Varnostne razmere v Evropi mi kot predsednici vlade ne omogočajo nadaljnjega sodelovanja s Stranko centra," je dejala Kaja Kallas.

Na njen predlog je predsednik države Alar Karis razrešil sedem ministrov Stranke centra. Delovna mesta odstavljenih ministrov bodo prevzeli drugi člani vlade, dokler ne bo oblikovana nova koalicija.

Kallasova in njena Reformna stranka nameravata začeti pogovore s socialdemokrati in konservativno stranko Isamaa, saj imajo v parlamentu le 34 od 101 sedeža, kar pa je daleč od večine.

Vladna koalicija je razpadla zaradi sporov glede predloga zakona o družinskih in otroških dodatkih, za katerega je Stranka centra združila moči z opozicijo. V sredo pa je v parlamentu onemogočila tudi sprejetje vladnega predloga zakona o predšolski vzgoji.