V ofenzivi je bilo poškodovanih od 30 od 200 šol, ki delujejo pod nadzorom ZN-a. Foto: EPA
V ofenzivi je bilo poškodovanih od 30 od 200 šol, ki delujejo pod nadzorom ZN-a. Foto: EPA
Šola v Gazi
Deček gleda v uničen razred v osnovni šoli v Bejt Lahiji. Foto: EPA

Šole so bile zaprte zaradi izraelske tritedenske ofenzive, v njih pa so si številni Palestinci, ki so ostali brez strehe nad glavo, poiskali zatočišče. Šole so odprli dan po tem, ko je Izrael članom človekoljubnih organizacij dovolil, da vstopijo na območje Gaze.

Izrael je namreč že v začetku novembra delavcem različnih človekoljubnih organizacij prepovedal vstop v Gazo. Odločitev o umiku prepovedi so organizacije sicer pozdravile, hkrati pa so opozorile, da je pred njimi veliko dela, saj je obnove potrebnih veliko šol, bolnišnic, mošej in domov.

Vodja organizacije ZN-a za človekoljubno pomoč John Holmes je po obisku Gaze dejal, da je nad videnim šokiran, hkrati pa je ocenil, da je izraelska ofenziva Gazo vrnila za nekaj let, če ne celo desetletij, nazaj.

Najhujši napad na šolo v Džabaliji
V ofenzivi je bilo poškodovanih od 30 od 200 šol, ki delujejo pod nadzorom ZN-a. V enem najsmrtonosnejših napadov je bilo v šoli v begunskem taborišču v Džabaliji ubitih 40 civilistov, ki so se tja zatekli pred spopadi. Izrael je sprva krivdo zvrnil na Hamas, da je iz šole izstreljeval rakete, ki so padale na izraelska mesta in hkrati civilste izrabil kot živi ščit, pozneje pa je sporočil, da je bila za incident kriva zablodela granata. ZN se je po končani izraelski ofenzivi zavzel za neodvisno preiskavo, ki bi odkrila, ali so bila med spopadi storjena kazniva dejanja.

Obama za pomoč prosil Savdijce
Novi ameriški predsednik Barack Obama pa je savdskoarabskega kralja Abdulaha prosil, da pomaga ustaviti tihotapljenje orožja s pomočjo predorov med Gazo in Egiptom. Izrael, ki je med 22-dnevno ofenzivo uničil predore, je napovedal, da bo obnovil napade, če bodo ti spet odprti.

M. R.