Na ulicah honduraške prestoilnice se je zbralo nekaj sto Zelayevih privržencev. Foto: EPA
Na ulicah honduraške prestoilnice se je zbralo nekaj sto Zelayevih privržencev. Foto: EPA
Policija v Hondurasu
Policija je protestnike mirila s solzivcem. Foto: EPA

V spopadih je bilo ranjenih več ljudi. Zelaya naj bi sicer danes nastopil pred Generalno skupščino ZN-a, ki je v ponedeljek imela izredno zasedanje zaradi državnega udara v Hondurasu.

Protestniki so se zbrali v glavnem mestu v bližini sedeža vlade in honduraškega predsednika. Več sto podpornikov Zelaye je postavilo barikade iz kamenja, desk in avtomobilskih gum, ki so jih zažgali. Začeli so metati kamenje na vojake, ti pa so odgovorili s solzivcem. V spopadih je bilo ranjenih več ljudi, med njimi tudi dva novinarja.

Nastop v Združenih narodih
Zelayo je v Generalno skupščino ZN-a povabil predsednik skupščine Miguel D'Escoto Brockmann, ki je pozval GS, naj ostro obsodi vojaški udar v Hondurasu in ga označil za kriminalno dejanje ter nezaslišan napad na demokracijo, ki ga mora zavrniti ves svet.

Sicer je nekoliko nenavadno, da bo razprava o Hondurasu namesto v Varnostnem svetu potekala v Generalni skupščini, a D'Escoto je to storil že v preteklosti. V nedeljo je iz njegovega kabineta prišel tudi namig, da bi lahko za udarom stale ZDA.

ZDA zavračajo namigovanja
To so v Washingtonu ostro zavrnili, hkrati pa državni udar obsodili. Kljub temu so ZDA že podprle več udarov v Latinski Ameriki. Tako je prejšnji ameriški predsednik George Bush podprl poskus udara v Venezuli, kjer so skušali strmoglaviti predsednika Huga Chaveza, sicer dobrega prijatelja Zelaye. Ameriška vojska dobro sodeluje s kolegi v Hondurasu in jih podpira z inštruktorji ter denarjem.

Namestnica veleposlanice ZDA Rosemary DiCarlo je v ponedeljek poudarila, da se je Washington v nedeljo pridružil kolegom v Organizaciji ameriških držav (OAS) v soglasni obsodbi udara in zahtevi, da se Zelaya vrne na oblast. Poudarila je, da ZDA ne bodo
priznale nobene vlade, ki je ne bo vodil Zelaya.

Zelayo je vojska v nedeljo prijela v njegovi rezidenci in ga izgnala iz države. Za zatočišče je zaprosil Kostariko, v ponedeljek pa je njegov položaj že zasedel kongresnik Roberto
Micheletti. Ta zavrača kakršne koli trditve o državnem udaru in trdi, da sta Zelayo odstavila sodišče in kongres.