Skupine za človekove pravice opozarjajo, da bolnišnice pogosto ne želijo sprejeti transseksualcev v oskrbo. Foto: EPA
Skupine za človekove pravice opozarjajo, da bolnišnice pogosto ne želijo sprejeti transseksualcev v oskrbo. Foto: EPA

"Priznanje transseksualcev kot tretjega spola ni socialna ali zdravstvena zadeva, temveč spada v področje človekovih pravic," je ob branju odločitve sodišča v New Delhiju pojasnil sodnik K. S. Radhakrishnan. Dodal je, da so tudi transseksualci, ki niso ne moški ne ženske, indijski državljani in imajo določene pravice, kot je pravica do izobrazbe.

"Pravica vsakega človeka je, da izbere svoj spol," so odločili sodniki v zadevi, ki bo zagotovo spodbudila burne razprave. Ob tem so naročili, da vlada transseksualcem zagotovi določene kvote pri zaposlovanju in izobraževanju, kot to velja za druge manjšine, dobili bodo tudi svoja ločena stranišča.

Primer je leta 2012 na sodišče vložila skupina podpisnikov peticije za enakopravnost transseksualcev pred zakonom.

Njihov vodja, aktivist Laksmi Narajan Tripathi, je razsodbo pozdravil in dejal, da so bili transseksualci v tradicionalni Indiji dolgo diskriminirani in zapostavljeni. "Danes sem prvič ponosen, da sem Indijec," je po razglasitvi razsodbe dejal Tripathi.

Uradnih podatkov, koliko transseksualcev živi v Indiji, ni, neuradno pa jih je okoli dva milijona. Indijci jih slabšalno imenujejo "hijra" (evnuh), večina pa živi v revščini, na obrobju družbe. Preživljajo se kot pevci in plesalci, mnogi pa zapadejo tudi v prostitucijo in prosjačenje.