Novico o njenem ponovnem priprtju je v sredo sporočila njena podporna skupina, ki ima sedež v Parizu.

"Gospa Adelkhah je na žalost večkrat zavestno kršila omejitve hišnega pripora," je informacijo danes potrdil namestnik vodje pravosodnih oblasti Kazem Garibabadi. "To je vztrajno počela kljub večkratnim opozorilom s strani pravosodnih oblasti. Zato se je zdaj tako kot drugi, ki ne spoštujejo hišnega pripora, morala vrniti v zapor," je dodal.

62-letno znanstvenico, ki je strokovnjakinja za Iran in šiitski islam na francoski univerzi Science Po, so aretirali junija 2019 na teheranskem letališču. Maja 2020 je bila obsojena na pet let zapora zaradi domnevnega ogrožanja nacionalne varnosti, kar so njeni podporniki označili za absurden očitek. Oktobra 2020 je bila premeščena v hišni pripor z elektronsko zapestnico.

Do njene ponovne aretacije prihaja v občutljivem času, ko na Dunaju potekajo pogovori o oživitvi mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu iz leta 2015.

Francija: Aretacija bo imela negativne posledice za odnose

Francosko zunanje ministrstvo je ocenilo, da ima lahko aretacija "le negativne posledice na odnose med Francijo in Iranom, saj zmanjšuje zaupanje med državama". Francoski predsednik Emmanuel Macron je v četrtek označil odločitev iranskih oblasti za popolnoma arbitrarno in dodal, da si celotna Francija prizadeva za izpustitev Adelkhah.

Garibabadi je vztrajal, da je Adelkhah državljanka islamske republike Iran, saj Iran ne priznava dvojnega državljanstva. Po njegovih besedah Teheran "odločno obsoja vmešavanje drugih držav v iranske sodne postopke".