Maria Vittoria Longhitano pri posvetitvi v duhovniški stan. Foto: milano.repubblica.it
Maria Vittoria Longhitano pri posvetitvi v duhovniški stan. Foto: milano.repubblica.it

35-letna Maria Vittoria Longhitano je poročena in pripada Starokatoliški cerkvi, ki je v 19. stoletju izšla iz Rimskokatoliške cerkve in je Vatikan ne priznava. "Katolištvo, ki pomeni univerzalnost, je brez žensk pohabljeno, saj to pomeni, da pri širjenju Kristusovega poslanstva ne sodeluje polovica sveta," je dejala Longhitanova, ki bo vodila svojo prvo mašo v Milanu v soboto.

Italijansko duhovnico je skozi dveurno mašo spremljal škof Fritz-Rene Muller iz Utrechtske zveze. Čeprav je bila maša v anglikanski Cerkvi vseh svetnikov, Longhitanova ni bila v duhovnico posvečena kot članica Anglikanske cerkve.

Ob velikem zanimanju medijev in javnosti nad dogodkom - med mašo je prisostvovalo okoli sto ljudi - je novopečena duhovnica dejala, da imajo krščanske Cerkve in Rimskokatoliška cerkev v Italiji "zdaj dobro osnovo, da bi v duhovništvo sprejeli tudi ženske".

Vatikan je posvečenju žensk v duhovništvo ostro nasprotoval in ob tem pozdravljal številne konservativne anglikanske duhovnike, ki so znova sprejeli katolištvo, potem ko je Anglikanska cerkev leta 1984 dovolila ženskam, da so postale duhovnice.

V rimskokatoliški duhovščini (duhovniki in škofi) so samo moški, saj Cerkev tako izpolnjuje navodila Jezusa Kristusa, katerega apostoli so bili moški. Kako močno Katoliška cerkev nasprotuje posvetitvi žensk v duhovniški stan, dokazujejo tudi besede papeža Benedikta XVI., ki je dejal, da bodo vse ženske, ki bodo posvečene v duhovniški stan, izobčene iz Cerkve, skupaj z njimi pa tudi škof, ki jih bo posvetil v duhovniški stan.