Stavka se bo zaključila v ponedeljek ob 2. uri. Foto: EPA
Stavka se bo zaključila v ponedeljek ob 2. uri. Foto: EPA

Zaradi stavke je prišlo do odpovedi vlakov na regionalnih progah kot tudi hitrih vlakov, so sporočile državne železnice. Vlaki na železniški postaji Termini v Rimu so imeli zamude do 120 minut, številni pa so bili zaradi stavke odpovedani, je na spletni strani poročal Rai News.

K stavki, ki se je začela zjutraj ob 3. uri in se bo zaključila v ponedeljek ob 2. uri zjutraj, so pozvali nekateri neodvisni sindikati, ki zahtevajo obnovitev kolektivnih pogodb.

Protestirajo tudi proti "neustreznim plačam in stalnim grožnjam z napadi" na zaposlene v javnem prometu. Zaradi ponavljajočih se napadov sindikati pozivajo k ostrejšim varnostnim ukrepom za delavce v javnem prometu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijo je te dni zajel val stavk. V soboto so stavkali piloti in stevardese letalskih prevoznikov Ita Airways in Wizzair.

Za ponedeljek pa je napovedana tudi osemurna stavka zaposlenih v javnem prevozu, vključno z avtobusi, tramvaji in podzemno železnico. Težave v javnem prometu naj bi bile tako predvsem v velikih mestih.