Ugrabitelji še vedno zadržujejo šest talcev, med njimi tudi otroke. Foto: EPA
Ugrabitelji še vedno zadržujejo šest talcev, med njimi tudi otroke. Foto: EPA

Če bi bili za ugrabitev res odgovorni jemenski separatisti, bi se zgodilo prvič, da so med talci ubili tudi ženske. Ravno zato strokovnjaki predvidevajo, da za ugrabitvijo stoji Al Kaida.

Potem ko so v soboto jemenske oblasti aretirale domnevnega financerja in člana teroristične organizacije Al Kaida za območje Jemna in Savdske Arabije Hasana Huseina bin Alwana, in je na severu Jemna izbruhnilo nasilje, so seperatisti ugrabili devet članov mednarodne skupnosti, sedem odraslih je delalo v krajevni bolnišnici, trije so bili otroci.

Talci ugrabljeni med piknikom
Izmed devetih talcev je bilo sedem Nemcev, Škotinja in Južna Korejka. Kot poročajo agencije, naj bi bil eden izmed nemških talcev zdravnik v tamkajšnji krajevni bolnišnici, ki so ga obiskali žena in trije otroci, preostali dve Nemki, ki naj bi ju ugrabitelji tudi ubili, sta bili medicinski sestri.

Kot je pojasnil jemenski minister za notranje zadeve, so bili tuji državljani ugrabljeni med piknikom na severozahodni provinci Sada.

Ugrabitelji šiitski skrajneži ali Al Kaida?
Šiitski skrajneži so že ovrgli obtožbe o ugrabitvi, strokovnjaki za tamkajšnje razmere pa domnevajo, da za umori stoji Al Kaida. "Zelo redki so primeri, ko so jemenski ugrabitelji žrtve tudi ubili. Zato moramo počakati na razplet. Ne glede na to, kdo stoji za tem napadom, je dogodek velik minus za jemensko varnostno službo," je dejal dubajski strokovnjak Fares bin Houzam. Al Kaida naj bi po nepotrjenih informacijah okrepila svoje sile na območju Jemna, potem ko so bili izpostavljeni velikim pritiskom v Savdski Arabiji in Pakistanu. Direktor Cie Leon Panetta je prejšnji teden celo izjavil, da sta Somalija in Jemen postali "varna nebesa" za teroristično organizacijo. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

K. Š.