Ni jasno, koliko vojakov je bilo v helikopterju. Foto: EPA
Ni jasno, koliko vojakov je bilo v helikopterju. Foto: EPA

Iz gruzijske vojske so sporočili, da so uporniki streljali na helikopter, v katerem je bil tudi gruzijski obrambni minister Iraklij Okruašvili, a je pilotu uspelo zasilno pristati na gruzijskem ozemlju. Ruske oblasti so polet Okruašvilija nad Južno Osetijo označile kot provokacijo, na helikopter pa naj bi streljali neznani strelci.

Oblasti samooklicane republike Južna Osetija so najprej sporočile, da so sestrelile helikopter in da so vsi vojaki mrtvi. Na helikopter so streljali, potem ko je posadka zavrnila poziv južnoosetijskih upornikov, naj pristane oz. spremeni svojo pot, je sporočila tiskovna predstavnica južnoosetijske vlade Irina Gaglojeva.

Gruzijsko notranje ministrstvo je tudi sporočilo, da je bila pred nekaj dnevi iz Južne Osetije izstreljena raketa na helikopter, v katerem je bil gruzijski predsednik Mikhail Sakašvili.

Južna Osetija ima že vse od vojne v 90. letih velike težnje po odcepitvi od uradne vlade v Tbilisiju, pri čemer jo podpira tudi Moskva. Tbilisi se na sestrelitev še ni odzval. Južna Osetija je na začetku 90. letih enostransko razglasila neodvisnost od Gruzije in zahtevala združitev z rusko republiko Severna Osetija, kar je povzročilo vojno.