Cantonijeva v Afganistanu dela za mednarodno humanitarno organizacijo Care International. Foto: epa
Cantonijeva v Afganistanu dela za mednarodno humanitarno organizacijo Care International. Foto: epa
Italijanski zunanji minister Gianfranco Fini
Fini se ne boji za življenje ugrabljene Italijanke. Foto: epa
Predstavništvo humanitarne organizacije Care v Kabulu, kjer je delala ugrabljena Italijanka. Foto: epa

Afganistanske oblasti so že začele iskati Clementino Cantoni iz Lombardije, ki so ji v ponedeljek zvečer v Kabulu štirje oboroženi napadalci zaprli pot, jo potegnili iz njenega avtomobila in jo odpeljali s svojim vozilom.

Z IItalijanko vse v redu
Italijanski zunanji minister Gianfranco Fini je sporočil, da je z ugrabljeno Italijanko vse v redu. Dokaz za to naj bi bilo dejstvo, da so ugrabitelji navezali stik z afganistanskimi oblastmi. Ni pa želel odgovoriti, ali je bila za osvoboditev Cantonijeve zahtevana tudi odkupnina.

Dejal je, da je treba to temo obravnavati previdno, hkrati pa je zagotovil, da bo vlada storila vse za njeno izpustitev. Sicer je italijansko veleposlaništvo v Kabulu sporočilo, da z oblastmi na najvišjih ravneh usklajujejo iskanje pogrešane Italijanke.

Zaskrbljenost zaradi ugrabitve pa je izrazil predsednik Afganistana Hamid Karzaj. Menil je, da bi lahko za ugrabitvijo stala kaka kriminalna združba. V zameno za njeno osvoboditev ugrabitelji zahtevajo izpustitev vseh zaprtih kolegov in vodje njihove skupine, ki ga je pred kratkim prijela afganistanska policija.

Talibani ne ugrabljajo žensk
Tiskovni predstavnik talibanov, ki so jih konec leta 2001 strmoglavile ZDA, je zanikal vpletenost v ugrabitev, saj po njegovih besedah njihovi sveti borci mudžahidi ne delajo takih stvari.

Kabul nevaren za tujce
Cantonijeva je bila ugrabljena v delu Kabula, kjer so številne restavracije in prenočišča, ki so priljubljeni med tujci v Afganistanu. V tem delu mesta je bil v bombnem napadu na lokal, ki je ponujal dostop do svetovnega spleta, na začetku meseca ubit pripadnik sil Združenih narodov.

V Kabulu živi okoli dva tisoč tujcev, mnoge pa je strah, da bodo skrajneži začeli posnemati upornike v Iraku, ki so z ugrabitvami tujcev pritegnili veliko medijsko pozornost. V Afganistanu so bili oktobra lani ugrabljeni delavci ZN-a, ki so bili kmalu izpuščeni nepoškodovani.