V Rimu so konec tedna potekali množični protesti proti istospolnim zvezam. Foto: Reuters
V Rimu so konec tedna potekali množični protesti proti istospolnim zvezam. Foto: Reuters
Med protestniki so bili tudi duhovniki. Foto: Reuters

Množični protesti, ki so jih najprej pripravili podporniki, nato pa še nasprotniki zakona, kažejo, kako razdvojena je italijanska javnost. Konec tedna se je v središču Rima na t. i. "družinskem dnevu" zbralo več sto tisoč (organizatorji navajajo številko dva milijona) zagovornikov tradicionalnih družin, teden prej pa so shode po vsej Italiji priredili podporniki pravic istospolnih.

Največ duhov buri možnost posvojitev otrok. Čeprav bi zakon posvojitve omogočil zgolj v primerih, ko želi partner posvojiti otroka drugega partnerja, so nasprotniki zakona prepričani, da bi s tem odprli vrata posvojitvam na splošno, predvsem pa možnosti nadomestnega materinstva, ki je v Italiji prepovedano, poroča RTV-jeva dopisnica Mojca Širok. Razprava se torej ne razlikuje kaj dosti od tiste, ki smo jo slišali v Sloveniji pred referendumom o družinskem zakoniku.

Julija je od Italije priznanje istospolnih skupnosti zahtevalo Evropsko sodišče za človekove pravice, potem ko so se nanj obrnili trije italijanski istospolni pari, ki so jim v domačih občinah zavrnili registracijo zveze, sklenjene v tujini. Levosredinska italijanska vlada premierja Mattea Renzija je odločila, da se na sodbo ne bo pritožila, in zagnala obravnavo osnutka, ki je obtičal v parlamentu. Osnutek med drugim predvideva možnost dedovanja skupnega premoženja, prejemanje pokojnine po pokojnem partnerju in sklepanje skupnih najemnih pogodb.

Zadnji branik tradicionalnih zvez
Italija je edina zahodnoevropska država, kjer registracija istospolnih skupnosti še vedno ni mogoča in kjer zakonodaja homoseksualnim partnerjem ne daje nobenih pravic in zaščite. Še celo goreče katoliški državi, kot sta Irska in Španija, sta istospolnim podelili pravice, a sedež Vatikana ostaja trši oreh.

Lanski irski referendum o legalizaciji istospolnih porok je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin (ta se danes mudi v Sloveniji) označil za "poraz človeštva", novi osnutek pa predstavlja velik izziv avtoriteti Katoliške cerkve v času, ko njen vpliv na italijansko politiko in družbo vse bolj upada.

Nasprotniki pobude so nestrpno čakali na odziv papeža Frančiška, ki osnutka nikdar ni neposredno komentiral, vseeno pa ne skriva stališča do vprašanja istospolnih zvez. "Nobene zmede ne sme biti med zvezo, ki jo je hotel Bog, in vsakim drugim tipom zveze," je dejal pred časom. A bolj goreče nasprotnike pobude podpira kardinal Angelo Bagnasco, vodja italijanske škofovske konference, ki je dejal, da otroci ne bi smeli biti pojmovani kot pravica. "Otroci imajo pravico odraščati z mamo in očetom. Družina je antropološko dejstvo, ne ideološko."

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah 70 odstotkov Italijanov meni, da bi istospolnim parom morali podeliti pravno varstvo, kot je pravica do dedovanja, a po drugi strani jih četrtina nasprotuje temu, da bi istospolni pari lahko posvajali otroke.