Mesto Jos leži na prepihu pretežno krščanskega juga in pretežno muslimanskega severa. Foto: Reuters
Mesto Jos leži na prepihu pretežno krščanskega juga in pretežno muslimanskega severa. Foto: Reuters

Odgovornosti za napada ni za zdaj prevzel nihče, pripisujejo pa jo skrajni skupini Boko Haram. Gre za zadnjega v nizu napadov v preteklih dneh, ki so vzeli več kot 200 življenj.

Tarča napadov v nedeljo zvečer sta bili restavracija in mošeja. V restavraciji je umrlo 23 ljudi, v mošeji pa 21. Po napadih so zaradi poškodb oskrbeli najmanj 47 ljudi, ker pa oblasti še zbirajo podatke, bi lahko število ranjenih še naraslo.

V restavraciji je razneslo podtaknjeno bombo, medtem ko je bila mošeja tarča samomorilskega napadalca, še pred tem pa so jo skrajneži napadli s pištolami. Tarča tega napada bi bil lahko imam, ki že od leta 2010 pridiga proti Boko Haramu in so ga že v preteklosti skušali umoriti na njegovem domu. Med napadom je namreč pridigal v mošeji, a je napad preživel.

Jos je glavno mesto območja, ki ga zaznamujejo globoka verska razhajanja. Tarča Boko Harama je bil že večkrat. V dvojni eksploziji v tem mestu je bilo februarja ubitih 17 ljudi. Skrajna skupina vse od konca maja, ko je predsedniški položaj prevzel novi predsednik Muhamadu Buhari, krepi nasilje na severu Nigerije.