Tokratni napad na Šrilanki je terjal najmanj 15 življenj. Foto: EPA
Tokratni napad na Šrilanki je terjal najmanj 15 življenj. Foto: EPA
Tarča napadalca ministri

Tarča napada so bili politiki, med njimi šest ministrov, ki so se v eni od mošej v mestu Akuresa, približno 160 kilometrov oddaljenem od prestolnice Kolombo, udeleževali sprejema. V napadu je bil ranjen minister za pošto in telekomunikacije Mahinda Vijesekera, ki se v krajevni bolnišnici bojuje za življenje, drugi ministri pa so jo odnesli brez prask. Odgovornost za napad so šrilanške oblasti že pripisale Tamilskim tigrom, ki pa odgovornosti še niso prevzeli.

Samomorilski napadi so značilna taktika Tamilskih tigrov, proti katerim vladne sile trenutno vodijo uničujočo ofenzivo. Aprila lani je bil v podobnem napadu ubit minister za železnice Jejaradž Fernandopulle, medtem ko se je udeleževal praznovanj pred tradicionalnim novim letom.

Tigri obtožujejo vlado, vlada pa tigre
Na spletni strani tamilskih upornikov so zapisali, da je bilo v ponedeljek in danes v vojaškem obstreljevanju območij na severu države, ki so pod nadzorom Tamilskih tigrov, ubitih najmanj 74 civilistov, med njimi številni otroci, še sto naj bi bilo ranjenih. Šrilanška vlada pa vztraja, da deluje za zaščito civilistov, in upornike obtožuje, da civiliste namerno uporabljajo kot živi ščit. Po podatkih obrambnega ministrstva je bilo v ofenzivi na severu države samo ta konec tedna ubitih najmanj 250 upornikov.

B. T.

Tarča napadalca ministri